Creşterea bivolilor, o idee de afacere luată de pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Animalul trăieşte cu 30 de ani mai mult decât vaca, are carnea mai gustoasă, nu este pretenţios deloc la mâncare şi e foarte rezistent la boli

Inginerul minier Aurelian Ciocşan s-a lăsat de profesie şi vrea să devină mare fermier, ambiţia sa cea mai mare fiind aceea de a ajunge să crească 100 de bivoli. Ideea i-a venit după ce a aflat de pe internet că animalul semisălbatic are calităţi aparte şi că laptele şi carnea de bivol nu au niciun fel de restricţie în Uniunea Europeană. El este singurul crescător de bivoli din judeţ şi poate din Oltenia. Aurelian Ciocşan povesteşte că în anul 2004 s-a hotărât să nu mai rămână la Exploatarea Minieră Mehedinţi şi să beneficieze de suma de 200 milioane de lei, conform unei ordonanţe de guvern. Cu banii respectivi s-a apucat să-şi pună la punct mica fermă din satul Magheru, comuna Brezniţa de Ocol, aflată la doar câţiva kilometri de municipiul Drobeta-Turnu Severin. "Aveam acolo trei vaci şi patru cai, însă am construit mai multe adăposturi ca să aduc bivolii. I-am cumpărat când erau viţeluşi tocmai din Haţeg. Doar unul dintre cele cinci exemplare era matur. Este vorba de o femelă, Luna, care este extrem de cuminte şi de jucăuşă! Acum, toate cele patru femele sunt gestante, cu viţeluş în burtă. Pe mascul îl cheamă Puiu", ne spune încântat inginerul. Potrivit acestuia, bivolii sunt animale foarte prietenoase şi nu trebuie deloc să le baţI, că devin furioase.
Aşteaptă fonduri UE
Aurelian Ciocşan susţine că ideea de a avea o afacerea diferită şi profitabilă i-a venit de pe Iinternet. "Bivolul este cam de două ori mai profitabil decât vita. Am aflat astfel că laptele de bivoliţă este cel mai bun. Nu are colesterol, este dietetic, e bun pentru afecţiuni interne sau osoase, pentru dezvoltarea copiilor. Bivolul trăieşte cu 30 de ani mai mult decât vaca, este mai greu decât ea şi are carnea mai gustoasă. Bivolul roade şi coceanul cu totul, nu este pretenţios deloc la mâncare. Rezistă la boli, căci este semisălbatic, şi, în plus, cantitatea de carnea şi laptele nu are restricţii în UE, ca la vacă. Poţi să le dai câtă vrei! Dacă găsesc înţelegere la Direcţia Agricolă Mehedinţi şi reuşesc să primesc fonduri europene, vreau să am la anul care vine 100 de bivoli. În judeţ nu are nimeni bivoli ca mine, nu ştiu în Oltenia!", ne-a declarat Aurelian Ciocşan. Ciocşan ne-a mai spus că un bivol matur costă între 20 şi 30 milioane de lei, însă el i-a cumpărat de viţeluşi cu până la 6 milioane de lei bucata.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite