Creşterea TVA, un risc al majorării pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii economici sunt de părere că o mărire substanţială a cheltuielilor bugetare pentru consum nu se va putea face fără a se modifica principalele impozite şi taxe Discuţia "TVA

Analiştii economici sunt de părere că o mărire substanţială a cheltuielilor bugetare pentru consum nu se va putea face fără a se modifica principalele impozite şi taxe

Discuţia "TVA mai mare pentru compensarea cotei unice" datează de mai bine de doi ani. Revine însă pe fondul creşterilor masive de cheltuieli, pentru majorarea pensiilor.

Economiştii prestigioasei ING Bank au tras ieri un semnal de alarmă privind riscurile ca, începând de la anul, deficitul bugetar să depăşească 3% din PIB, dacă nu va fi majorat unul dintre impozitele principale, de preferat TVA.

Florin Câţu, numit recent director de vânzări al ING Bank România, consideră că resursele din creşterea economică şi lărgirea bazei de impozitare a salariilor sunt insuficiente, în condiţiile în care economia românească nu a adus în ultimii ani un spor semnificativ de locuri de muncă. Săptămâna trecută, ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, spunea că resursele majorării pensiilor vor fi asigurate de creşterea economică, avansul salariilor, numărul mai mare de salariaţi, îmbunătăţirea încasărilor bugetare şi unele transferuri din bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale. Ministrul anunţa extinderea CAS inclusiv la salariile ce depăşesc planul de cinci salarii medii pe economie. Câţu spune însă că, pentru a asigura resursele necesare majorării pensiilor, autorităţile vor trebui să aleagă între taxarea suplimentară a salariaţilor actuali, prin majorarea impozitelor, sau împovărarea generaţiilor viitoare, prin utilizarea împrumuturilor.

Anul electoral va complica situaţia

Oficialul ING nu vede posibilă majorarea, în 2008, a cotei unice de impozitare, ţinând cont de faptul că este un an electoral, dar apreciază că o creştere a TVA peste nivelul actual de 19% ar fi soluţia cea mai la îndemână.

Radu Crăciun, analistul-şef de la ABN Amro, crede că guvernul nu va fi dispus să majoreze nici TVA-ul în an electoral, dar în acelaşi timp trebuie să abordeze tranşant subiectul cheltuielilor, întrucât nu este de dorit o creştere a deficitului bugetar. Acesta ar urma să se adauge deficitului de cont curent, care şi aşa este neaşteptat de mare.

Varianta majorării taxelor şi a impozitelor a fost însă exclusă din start de autorităţi, acestea asigurând că majorarea pensiilor nu se va traduce printr-o creştere a fiscalităţii.

Mai mult, ministrul Vosganian a asigurat, săptămâna trecută, că planul de reducere a CAS cu 6%, în 2008, rămâne în picioare. Măsura este susţinută şi de preşedintele Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Daniel Chiţoiu, care spune că reducerea CAS se traduce prin scoaterea la suprafaţă a salariaţilor din economia gri.

Creşterea încasărilor, explicaţie "naturală"

Fiscul arată că încasările la bugetul asigurărilor sociale de stat au crescut în primul semestru cu 19,53%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Explicaţia ar putea fi mai degrabă una "naturală" - în acest timp, au crescut şi câştigurile brute, aproape cu acelaşi ritm. Astfel, salariul mediu brut pe economie din mai 2007 (ultimul indicator prezentat de Institutul Naţional de Statistică) a fost de 1.361 lei, cu 22% mai mult decât în mai 2006.

Atac cu legea CES

"Suntem hotărâţi să atacăm în justiţie această lege, pentru că nu a fost în prealabil dezbătută în Consiliul Economic şi Social", spune Adrian Izvoranu, directorul general al Confederaţiei Patronatelor Serviciilor şi Comerţului. Legea CES prevede că această instituţie tripartită (guvern-patronate-sindicate) este consultată obligatoriu de către iniţiatorii proiectelor de acte normative. Biroului Executiv interimar al CES nu a primit spre avizare proiectul legii pensiilor, după cum ne-a confirmat secretarul general al Consiliului, Radu Colceag.

Pentru a acoperi majorarea pensiilor, trebuie fie să crească impozitele, fie să se facă noi împrumuturi
Florin Câţu
Director de vânzări ING Bank

Putem acoperi creşterea pensiilor: bugetul asigurărilor sociale a crescut prin reducerea cotelor CAS
Daniel Chiţoiu
Preşedinte ANAF

După majorarea CAS pentru salariile mari, contribuabilii vor folosi mai intens portiţele de eludare a plăţilor
Radu Crăciun
Analist-şef ABN Amro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite