Creşte decalajul dintre economiile din Capitală şi restul ţării
0Depozitele în lei înregistrate în Bucureşti reprezintă aproape o treime din soldul total Bucureştenii au început să economisească mai mult decât restul ţării. Iar ritmul alert
Depozitele în lei înregistrate în Bucureşti reprezintă aproape o treime din soldul total
Bucureştenii au început să economisească mai mult decât restul ţării. Iar ritmul alert de creştere a depozitelor la termen, atât în lei, cât şi în valută, a condus la adâncirea diferenţei dintre economiile strânse în Capitală şi cele din alte judeţe ale ţării.
Soldul total al depozitelor populaţiei, constituite în monedă naţională, s-a ridicat, la sfârşitul lunii aprilie, la aproape 21,7 miliarde de lei. Iar aproximativ 30% din valoarea totală este înregistrată în Bucureşti. În plus, datele publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată faptul că ponderea economiilor în lei înregistrate în Capitală în totalul depozitelor este în creştere.
Astfel, în perioada 2005-2006, ponderea economiilor în lei din Bucureşti era cu circa două puncte procentuale mai mică decât nivelul înregistrat în aprilie 2007.
Totodată, o evoluţie similară este înregistrată şi pe segmentul depozitelor în valută. Astfel, în timp ce în aprilie 2006, economiile în valută din Bucureşti aveau o pondere de aproximativ 49% în totalul depozitelor, în luna aprilie a anului curent, nivelul s-a majorat cu circa trei puncte procentuale. Adică, în perioada aprilie 2006-aprilie 2007, depozitele în valută din Bucureşti au sporit de la 1,22 miliarde de euro la puţin peste două miliarde de euro.
Vestul ţării, pe locul doi în topul economisirii
Populaţia din vestul ţării deţine, după Bucureşti, cele mai mari depozite, atât în lei, cât şi în valută. Datele BNR arată faptul că, în judeţul Cluj, soldul economiilor din sistemul bancar a depăşit, în aprilie, un miliard de lei. Adică, ponderea depozitelor la termen constituite în monedă naţională a urcat la aproape 5% din totalul economiilor înregistrate la nivel naţional.
Iar pe segmentul depozitelor în valută, populaţia din judeţul Timiş conduce cu o pondere de aproximativ 4,3% în soldul total. În plus, în Cluj, nivelul este de circa 4,1%.
Pe de altă parte, cel mai scăzut sold al depozitelor este înregistrat în Caraş-Severin, ponderea economiilor în lei fiind, în luna aprilie a acestui an, de numai 0,67% în soldul total. Iar populaţia din judeţul Giurgiu a adunat depozite în valută în echivalentul a circa 7,5 milioane de euro, adică sub 0,2% din soldul economiilor în valută înregistrate la nivelul întregii ţări.
Economiile populaţiei, concentrate la nouă bănci
Datele publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar arată faptul că aproximativ 80% din totalul depozitelor sunt concentrate în doar nouă bănci. Totodată, concentrarea economisirii poate fi observată şi pe segmentul clienţilor, circa 83% din titularii de depozite garantate orientându-şi economiile către şase instituţii de credit. Totuşi, oficialii Fondului susţin faptul că sistemul bancar românesc se află pe un trend de uşoară deconcentrare.