Cresc taxele cu 20% de anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cresc taxele cu 20% de anul viitor
Cresc taxele cu 20% de anul viitor

Executivul a decis majorarea taxelor locale cu 20% de la începutul anului viitor. Taxele au fost majorate prin hotărâre aprobată de Guvern în luna august şi publicată joi seara în Monitorul Oficial.

Astfel, valoarea de impozitare a clădirilor construite din beton sau cărămidă, care nu sunt racordate la reţeaua de apă, canalizare, reţeaua electrică sau termică va creşte de la 397 de lei pe metrul pătrat la 478 de lei pe metrul pătrat.

Nu au scăpat de impozitare nici construcţiile din lemn, piatră naturală sau chirpici. Astfel, impozitul pe metrul pătrat va creşte de la 182 la 219 lei în cazul celor cu utilităţi şi de la 114 la 137 în cazul celor fără utilităţi.

Impozitul pe clădiri se calculează de autorităţile locale, cuantumul plătit de contribuabil urmând să fie de 0,1% din valoarea de impozitare stabilită prin lege. La această valoare, autoritatea locală poate adăuga până la 20%.

Taxe mai mari şi pentru terenuri

Guvernanţii au decis să majoreze taxele şi pentru terenuri. Astfel, pentru terenurile intravilane cu destinaţia de spaţiu de construcţie, impozitul pe metru pătrat creşte de la  7.404 de lei anual pentru un hectar la 8.921 de lei, în condiţiile în care localitatea în care se află, conform clasificării oficiale, una de rang 0, iar zona în care terenul este amplasat este "A".

Clasificarea oficială instituie localităţi de şase ranguri - notate, în ordine crescătoare, de la "0" la "V", iar zonele din cadrul localităţii sunt, de la centru spre periferie, de la "A" la "D".

Mai mulţi bani la stat şi pentru maşină

Cea mai recentă HG instituie o taxă anuală în funcţie de cilindreea motorului maşinii, motocicletei sau utilitarei. Astfel, taxa pentru fiecare 200 de centrimetri cubi se situează între opt lei, pentru cele cu o cilindree de maximum 1.600 de centimetri cubi, şi 72 de lei pentru autovehiculele care au între 2.601 la 3.000 de centimetri cubi. Guvernul s-a gândit şi la proprietarii de ambarcaţiuni de agrement sau sportive şi a decis ca şi aceştia să plătească de anul viitor mai mult către buget, până la 964 lei anual, faţă de 800 de lei până în prezent.

Autorităţile locale iau mai mulţi bani pentru eliberarea hărtiilor

Aceeaşi hotărâre de guvern stabileşte şi cuantumul taxelor percepute de administraţiile locale pentru diverse servicii, precum eliberarea unor autorizaţii sau certificate. Astfel, dacă până acum un certificat de urbanism pentru un teren cu suprafaţa de până la 150 de metri pătraţi se elibera contra unei sume de 3-4 lei, aceasta va fi, din 2010, cuprinsă între 4 şi 5 lei.

Şi cei care vor să pună pe picioare o afacere vor trebui să-şi bugeteze mai mulţi bani doar pentru a pune la punct dosarul de înfiinţare a firmai. Astfel, Executivul a decis ca taxa de eliberare a autorizaţiei pentru desfăşurarea unei activităţi economice să crească de la maximum 11 lei la cel mult 13 lei în mediul rural şi de la maximum 57 lei la cel mult 69 lei în mediul urban. Tot de la 57 lei la 69 lei creşte şi taxa pentru eliberarea ceertificatului de producător.

Pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare va fi achitată o taxă cuprinsă între 0 şi 17 lei inclusiv, comparativ cu 0-14 lei în prezent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite