Creditul fără avans nu îşi face loc pe piaţa românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profilul de risc al clienţilor nu le-a permis instituţiilor bancare să dezvolte oferte pe acest segment Deşi Banca Naţională a României (BNR) a hotărât încă din luna martie a anului

Profilul de risc al clienţilor nu le-a permis instituţiilor bancare să dezvolte oferte pe acest segment

Deşi Banca Naţională a României (BNR) a hotărât încă din luna martie a anului trecut să dea liber băncilor în acordarea de împrumuturi fără avans, puţine instituţii de credit au ales să pună în practică această măsură. Mai mult, băncile încep să revină asupra propriilor decizii de relaxare şi înăspresc condiţiile de acordare a împrumuturilor.

Băncile comerciale nu s-au remarcat niciodată în ultimul an prin acordarea unui număr mare de credite cu avans zero. Motivul: condiţiile destul de aspre impuse de instituţiile de credit.

Iar dacă în cazul creditelor de nevoi personale sau al celor auto, contractarea unui împrumut cu finanţare 100% oferită de bancă este, totuşi, posibilă, pentru cei care doresc un împrumut pentru achiziţionarea unui imobil, acest lucru este mai greu de realizat. În plus, nu mai departe de săptămâna trecută, BRD a anunţat că reduce gradul de îndatorare de la 70% la 60%.

Instituţile de credit sunt reticente în a oferi împrumuturi în condiţii relaxate, mai ales din cauza profilului clienţilor. "Băncile nu se încumetă să acorde credite cu avans zero ţinând cont de faptul că profilul clienţilor a devenit în ultimul timp tot mai riscant.

Ele trebuie să se gândească cum vor recupera banii", a declarat, pentru "Adevărul", Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA). În acelaşi timp, Cabat este de părere că băncile nu se înghesuie să acorde credite fără avans din considerente ce ţin şi de competivitatea de pe piaţă.

Acces mai uşor pentru cei cu salarii mari

Aşa cum orice măsură de restrângere a creditării îi afectează în primul rând pe cei cu venituri mici, problema avansului zero se răsfrânge tot asupra acestora în demersul de a obţine un credit imobiliar. "Cei cu salarii mici vor fi cei mai afectaţi de această situaţie, întrucât le va fi greu să contracteze un împrumut", e de părere preşedintele Chartered Financial Analyst.

Reticenţa băncilor în acordarea de credite fără avans se va disipa treptat, însă doar în cazul persoanelor fizice cu venituri mari. Acestă tendinţă se va păstra pentru cei cu bani puţini. Analiştii din piaţa bancară spun că abia peste 6-12 luni, băncile vor începe să dea credite cu avans zero celor cu venituri peste medie. Printre băncile care au optat pentru creditul cu avans zero pe piaţa autohtonă se numără Volksbank, BRD şi BCR.

De exemplu, BRD oferă pentru achiziţionarea unui imobil împrumuturile Habitat, Habitat Plus şi Habitat Ipotecar. Pentru oricare dintre acestea, clientul poate beneficia de finanţare de până la 100% din valoarea investiţiei.

Pentru a putea contracta un împrumut cu avans zero de la Volksbank, solicitantul trebuie să aibă un venit minim de 2.250 de euro pe familie, iar locuinţa cumpărată să fie construită după 1997. În aceste condiţii, produsul nu a fost foarte accesat de clienţii băncii austriece. "De la implementarea noilor norme de creditare, Volksbank a acordat credite fără avans într-o proporţie de doar 5% din volumul total de împrumuturi imobiliare oferite", ne-a declarat Alina Ferşeta, responsabil de relaţii publice Volksbank.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite