Creditele de vacanţă, la fel de accesibile ca şi cele de nevoi personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Diferenţele dintre costurile celor două produse bancare s-au redus în ultimii ani Dacă acum câţiva ani, costul unui împrumut pentru vacanţă şi călătorii era mult mai mare faţă

Diferenţele dintre costurile celor două produse bancare s-au redus în ultimii ani

Dacă acum câţiva ani, costul unui împrumut pentru vacanţă şi călătorii era mult mai mare faţă de costurile creditelor de nevoi personale, în ultima perioadă, băncile au uniformizat dobânzile şi comisioanele celor două tipuri de finanţare.

Băncile nu s-au înghesuit niciodată să ofere credite pentru vacanţă. Şi asta, din cauză că nici românii nu s-au arătat prea dornici să contracteze împrumuturi de acest tip, preferându-le pe cele de nevoi personale. Mai multe instituţii de credit au probat însă finanţarea sejururilor.

Unele au renunţat treptat la creditul pentru vacanţă, din cauza popularităţii scăzute, altele l-au adaptat la cerinţele pieţei. În prezent, patru dintre băncile de pe piaţa românească (Banca Transilvania, Alpha Bank, BRD şi Banca Italo Romena) sunt dispuse să ofere românilor finanţări pentru vacanţe şi călătorii. Printre instituţiile care au renunţat în timp la acest tip de creditare se numără BCR, CEC, MKB Romexterra Bank şi Banca Comercială Carpatica.

Atât dobânzile, cât şi comisioanele percepute în cazul unui împrumut pentru vacanţă s-au apropiat, în ultima perioadă, tot mai mult de cele aferente creditelor de nevoi personale. Spre deosebire de un împrumut turistic, banii obţinuţi printr-un credit de nevoi personale pot fi cheltuiţi fără a da socoteală băncii. În schimb, pachetul pentru vacanţă poate include discounturi, asigurări şi asistenţă turistică gratuită sau perioadă de graţie la rambursarea banilor.

Perioada de graţie, atuul împrumuturilor turistice

Puse faţă în faţă, creditul de călătorie şi cel de nevoi personale oferite de aceeaşi bancă nu prezintă mari diferenţe. De exemplu, pentru un împrumut de 7.500 lei, pe o perioadă de doi ani, Alpha Bank va percepe o dobândă anuală de 14% atât în cazul creditului de călătorie, cât şi pentru cel de nevoi personale (Alpha 4All). Pentru ambele tipuri de finanţări, dobânda anuală efectivă (DAE, care reprezintă costul total al creditului) va urca până la 23,37%, iar rata lunară va fi de 360,98 lei.

Dobânzi similare la cele două produse sunt practicate şi de Banca Transilvania. Atât pentru creditul turistic, cât şi pentru cel de nevoi personale, în lei, banca percepe o dobândă de 16% pe an. Banca Italo Romena include cele două tipuri de creditare în categoria împrumuturilor pentru consum şi aplică tuturor acelaşi nivel al dobânzii.

Finanţarea vacanţei nu are întotdeauna alternativă

În cazul BRD, costul creditului de vacanţă este mai ridicat cu câteva procente decât al celui de nevoi personale. În plus, acest produs se obţine doar dacă pleci în excursie cu agenţia "Paralela 45". Foarte important este că pentru toate creditele turistice de pe piaţă, banca oferă o perioadă de graţie de până la trei luni, astfel încât rambursarea să înceapă doar la întoarcerea din călătorie.

Uneori creditul pentru vacanţe şi călătorii poate fi înlocuit cu unul de nevoi personale, poate chiar în condiţii mai favorabile. Această practică nu este însă general valabilă şi posibilă. Dacă pentru un împrumutul în lei se poate alege una dintre cele două variante oferite de Alpha Bank, pentru cel în euro nu există alternativă.

Presupunem că vrem să ne petrecem vacanţa în străinătate şi avem nevoie de o finanţare în euro. Dacă vom dori să luăm de la bancă echivalentul în euro a 7.500 lei, respectiv 2.000 euro, vom putea apela doar la finanţarea pentru călătorii. Creditul de nevoi personale Alpha 4All, în euro, nu va mai putea fi contractat în acest caz deoarece acesta se acordă în valoare minimă de 5.000 euro.

Poţi economisi pentru concediu

Pe lângă oferta de creditare a băncilor, a apărut şi cea de economisire în vederea acumulării de bani pentru petrecerea vacanţei. La MKB Romexterra Bank se poate constitui Depozitul Vacanţa, în lei sau valută, pe o perioadă de până la un an.

Depozitul funcţionează pe principiul acumulării, titularii putând efectua în orice moment depuneri în cont. Pentru economiile pe 12 luni, în lei, banca va acorda o dobândă de 7,75% pe an. Dobânda se calculează la soldul zilnic al contului şi se înregistrează în ultima zi lucrătoare a lunii, în contul de depozit. În acest fel, se realizează capitalizarea lunară a dobânzii calculate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite