Creditele operate de Rompetrol îi aduc pe bancheri la Parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză, a avut, ieri, o discuţie de circa o oră şi jumătate cu anchetatorii din dosarul "Rompetrol".La ieşirea

Directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională a României, Nicolae Cinteză, a avut, ieri, o discuţie de circa o oră şi jumătate cu anchetatorii din dosarul "Rompetrol".
La ieşirea de la Parchetul General, Cinteză a declarat că nu putea furniza procurorilor date despre conturile unor persoane fizice, întrucât la BNR sunt 68 milioane de conturi, toate ale persoanelor juridice. El a spus că nu a dat nici o declaraţie scrisă şi că nu are nici o calitate în dosar. Trebuie spus că, în calitate de director al Direcţiei de Supraveghere, Cinteză ar fi trebuit să monitorizeze toate împrumuturile operate de Rompetrol la bănci. Totalul împrumuturilor înscrise în arhiva electronică de Garanţii Reale Imobiliare este de nu mai puţin de 275, începând din 2001 până în prezent. Împrumuturile s-au făcut la mai multe bănci, printre care HVB Bank, BRD, ING, Rompetrol gajând cu tancuri petroliere, benzinării, poliţe de asigurări. Există suspiciuni că aceleaşi bunuri au fost gajate la mai multe bănci. În calitatea sa, Nicolae Cinteză ar fi trebuit să supravegheze dacă aceste credite au fost performante sau nu. Tot ieri a fost audiat la Parchet şi preşedintele HVB Bank, Dan Pascariu, iar în zilele următoare vor da declaraţii toţi preşedinţii de bănci cu care Rompetrol a colaborat. Pascariu - care a făcut parte şi din Consiliul de Administraţie al Rompetrol - a declarat la ieşirea de la Parchet că anchetatorii i-au solicitat nişte date pe care, dacă le-ar fi furnizat, ar fi încălcat secretul bancar. Mai mult, bancherul spune că îşi asumă riscul de a fi pus sub învinuire pentru tăinuire, însă nu va furniza nici o informaţie dacă aceasta nu se înscrie în cadru legal.În plus, în dosarul "Rompetrol", procurorii au cerut mai multor bănci verificarea conturilor a peste 50 de persoane, printre care şi premierul Călin Popescu Tăriceanu. Conturile supuse verificării sunt din perioada ianuarie 2001 - până în prezent. Nicolae Cinteză a precizat că verificarea conturilor unei persoane de către Parchet este legală atât timp cât anchetatorii au indicii de săvârşirea unei infracţiuni.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite