"Creditele la minut", o cămătărie legală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atenţie la împrumuturile la domiciliu! Tot mai mulţi români cu venituri mici cad în plasa instituţiilor financiare nebancare ce promovează credite accesibile. Chiar dacă reprezintă o

Atenţie la împrumuturile la domiciliu! Tot mai mulţi români cu venituri mici cad în plasa instituţiilor financiare nebancare ce promovează credite accesibile.

Chiar dacă reprezintă o modalitate comodă şi vine în ajutorul celor care figurează cu restanţe la bănci, acest tip de împrumuturi ajunge să-i înglodeze şi mai mult în datorii.

Odată ce s-a împrumutat, clientul ajunge să ramburseze chiar şi de două ori suma iniţială, într-o perioadă scurtă de timp.

Dobânzile practicate depăşesc uneori chiar şi 200% pe an, deşi instituţia respectivă nu percepe comisioane de acordare sau de întreţinere a vreunui cont.

În plus, unii creditori la domiciliu solicită achitarea săptămânală a ratelor, cu toate că românii îşi primesc salariile în una sau două tranşe lunare.

Tot mai mulţi români cu venituri mici cad în plasa instituţiilor nebancare ce promovează produse uşor de obţinut, dar care ascund costuri ridicate

Împrumuturile acordate acasă la client reprezintă o soluţie de finanţare comodă, dar scumpă. Dobânzile pot depăşi chiar şi 200% pe an!

Cine nu deschide bine ochii cască punga. Împinsă de nevoia stringentă de a-şi plăti restanţele la întreţinere, Daniela R. s-a văzut nevoită să se împrumute la una dintre instituţiile financiare nebancare (IFN) care acordă credite la domiciliu şi nu ţin cont de faptul că ea figurează deja la Biroul de Credit.

<> , se plânge doamna R. Iar acesta nu este un caz izolat: tot mai mulţi români cu venituri mici şi <> la alte bănci cu rate neachitate încearcă să acopere din datorii intrând în altele şi mai mari.

Fără comisioane de mentenanţă

Una dintre caracteristicile acestor produse este reprezentată de faptul că, practic, clienţii nu trebuie să se deplaseze la o agenţie sau sucursală pentru a primi suma de bani necesară. Un reprezentant al companiei vine acasă la client pentru a-i oferi toate informaţiile, dar şi pentru a colecta contravaloarea ratelor. O altă variantă des întâlnită este aceea ca instituţia de credit să trimită prin poştă toate documentele necesare semnării contractului.

Ulterior, banii vor fi viraţi într-un cont bancar al clientului sau înmânaţi personal de reprezentantul companiei. Spre deosebire de un împrumut clasic, creditele la domiciliu sunt scutite de plata comisioanelor de mentenanţă lunară (se lucrează prin conturile deschise la banca aleasă de client), acordare sau rambursare anticipată deşi costul total al finanţării îl depăşeşte, de cele mai multe ori, pe cel practicat de instituţiile bancare.

Dobândă de peste 200%

Deşi prezintă o serie de dezavatantaje, aceste produse sunt mult mai scumpe comparativ cu produsele bancare similare.

De exemplu, pentru un credit de 3.000 lei, pe o perioadă de un an, acordat de Provident, suma ce trebuie rambursată la scadenţă este de 5.179,2 lei. Iar rata ce trebuie achitată săptămânal se ridică la 99,6 lei, deşi este bine ştiut faptul că românii îşi încasează salariile în una sau două tranşe. În plus, dobânda anuală efectivă (DAE) este de 227%, pe când cea mai ridicată DAE, la o bancă, în aceleaşi condiţii, nu depăşeşte 60%.

<< Oamenii trebuie să deschidă ochii, altfel deschid punga. Banca Naţională nu poate să-i apere pe românii de propriile decizii de finanţare. Nimeni nu îi forţează să ia astfel de credite>> , este de părere Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR.

O altă ofertă de microfinanţare vine din partea Cofidis. Pentru a obţine banii, aplicaţia poate fi completată online sau telefonic, împreună cu unul dintre consultanţii companiei. De exemplu, pentru un credit de 3.000 de lei, rata lunară este de 99 de lei, pe o perioadă de 62 de luni, în cazul în care clientul optează pentru asigurare, sau tot 99 de lei, timp de 48 de luni, pentru varianta fără asigurare.

Contracte de credit, trimise prin poştă

Clientul are posibilitatea de a rambursa mai multe rate simultan, fără a plăti vreun comision, iar la finalul perioadei de creditare va înapoia 6.138 lei, respectiv 4.752 lei. Dacă în primul caz, oferta companiei este mult mai scumpă decât cea mai scumpă ofertă bancară în aceleaşi condiţii (potrivit Finzoom, aproximativ 5.400 de lei în 5 ani), în cel de-al doilea caz suma totală de rambursat este similară celei mai scumpe oferte de pe piaţă.

Unele tipuri de împrumuturi la domiciliu presupun costuri similare cu cele practicate de bănci. De exemplu, în cazul Cetelem, după completarea formularului online sau la telefon, clientul primeşte acasă, prin poştă, contractul de credit. Acesta returnează finanţatorului contractul semnat, împreună cu numărul contului în care vor fi viraţi banii, o factură de utilităţi, o copie după buletin şi o adeverinţă de salariu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite