Creditele în lei se vor scumpi din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) a hotărât, ieri, să majoreze dobânda de politică monetară cu 0,5%, fapt care va determina băncile comerciale să crească, la rândul lor, dobânzile la

Banca Naţională a României (BNR) a hotărât, ieri, să majoreze dobânda de politică monetară cu 0,5%, fapt care va determina băncile comerciale să crească, la rândul lor, dobânzile la creditele pe care le acordă populaţiei.

Dobânda de politică monetară a ajuns la nivelul de 7,5% pe an, în condiţiile unor semnale că rata inflaţiei va depăşi limita superioară a intervalului ţintit în 2007. Principalul efect al acestei măsuri va fi "o creştere a dobânzilor la credite, în special la cele în lei, cu 0,5% şi chiar cu 0,75%, în unele cazuri", a declarat, pentru "Adevărul", Dragoş Cabat, vicepreşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiari - CFA Romania.

El a adăugat că şi leul se va aprecia în continuare - piaţa românească va (re)deveni atractivă pentru investitorii străini, care vor aduce mai multă valută - şi astfel ar putea creşte şi importurile, în defavoarea exportatorilor. Iar "creşterea economică va încetini, pentru că resursele vor fi din ce în ce mai scumpe", conchide Dragoş Cabat. BNR a mai hotărât, tot ieri, să păstreze nivelul rezervelor minime obligatorii în lei şi, respectiv, valută la cotele de 20% şi 40% din resursele atrase de băncile comerciale.

"Prelungirea efectelor şocurilor negative de natura ofertei, dinamica înaltă a veniturilor populaţiei, proiectata creştere a cheltuielilor bugetare în ultima parte a anului, precum şi incertitudinile legate de evoluţia cursului de schimb semnalează că inflaţia la sfârşitul anului 2007 va depăşi limita superioară a intervalului de variaţie de 3-5", a comunicat Consiliul de Administraţie al BNR.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite