Creditele şi investiţiile în sectorul imobiliar, preferate de populaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Segmentul finanţărilor pentru locuinţe din ţara noastră este încă în primele etape de dezvoltare. În întreaga regiune a Europei de Sud-Est, gospodăriile reprezintă principalul motor de

Segmentul finanţărilor pentru locuinţe din ţara noastră este încă în primele etape de dezvoltare.

În întreaga regiune a Europei de Sud-Est, gospodăriile reprezintă principalul motor de creştere a economiei. În acelaşi timp, populaţia este orientată tot mai mult către investiţii imobiliare.

Adică, persoanele fizice continuă să economisească şi să îşi direcţioneaze capacitatea de economisire către investiţii în propria locuinţă.

Regiunea Europei de Sud-Est continuă să înregistreze o creştere semnificativă, depăşind nivelurile înregistrate în Uniunea Europeană. 2007 va fi un alt an de creştere economică pentru această zonă, cu un produs intern brut prognozat să atingă un ritm de +5,9%. Creşterea are la bază consumul şi o activitate investiţională susţinută.

Asta pentru că ritmul alert al consumului este alimentat de dorinţa populaţiei de a atinge aceleaşi standarde de viaţă din Europa de Vest, arată un studiu realizat de Unicredit. Pentru anul acesta şi pentru 2008, în România şi în Bulgaria se preconizează o creştere puternică, de peste 5%-6%, având în vedere că ambele ţări vor profita de stimulente pozitive datorate aderării la Uniunea Europeană.

Investiţiile sunt marcate de creşterea veniturilor

Populaţia îşi adaptează rapid obiceiurile de consum la standarde mai bune de viaţă. Consumul este marcat de creşterea rapidă a veniturilor şi de un acces mai mare la piaţa creditului. Această tendinţă este sprijinită şi de efectul de îmbogăţire generat de creşterea rapidă a preţurilor locuinţelor.

O nouă tendinţă bancară, centre specializate

Adică, pe măsură ce apartamentele şi casele s-au scumpit, populaţia a putut garanta cu aceste active pentru a obţine credite mai mari. În acelaşi timp, gospodăriile sunt orientate tot mai mult către investiţii imobiliare. Populaţia continuă să economisească şi îşi redirecţionează treptat capacitatea de economisire către investiţii în propria locuinţă.

Perspectivele dezvoltării pieţei de credite ipotecare şi imobiliare determină instituţiile de credit să lanseze noi produse şi concepte menite să atragă clienţii persoane fizice.

Miza ţine de orintarea cererii populaţiei dinspre creditele de consum spre finanţările pentru locuinţe. Recent, Banca Comercială Română a inaugurat un centru imobiliar retail din Bucureşti, altele cinci fiind operaţionale în ţară, în fiecare regiune de dezvoltare. Aceste şase centre regionale vor coordona 22 de puncte de lucru, din care 10 sunt în Bucureşti.

Conceptul de unitate bancară specializată în vânzarea de credite pentru locuinţe este relativ nou pe piaţa românească. Anul trecut, Raiffeisen Bank a deschis primul centru imobiliar din Capitală. Scopul acestor unităţi este acela de a oferi atât consultanţă, cât şi soluţia financiară potrivită fiecărui client. Iar iniţiative similare s-au bucurat de succes în statele din Europa Centrală.

Lansarea acestui nou concept de servire a fost motivată de dezvoltarea foarte dinamică a sectorului imobiliar de la începutul acestui an şi creşterea cu 42% a numărului de locuinţe finalizate la nivel naţional în primul semestru din 2007 faţă de perioada similară a anului trecut. Iar în Bucureşti, avansul a fost mai accentuat, respectiv de 62%. Locuinţele finalizate în Capitală, în primele şase luni, reprezintă 19,4% din totalul locuinţelor livrate la nivelul întregii ţări.

Creditele ipotecare şi de consum care sunt garantate cu ipoteca pe casă totalizau 11,2 miliarde de euro la mijlocul acestui an, din care patru miliarde euro sunt împrumuturi concentrate în Capitală. Potrivit unui studiu realizat de Alpha Bank, creditul pentru achiziţionarea unei locuinţe însumează aproape 2,6 miliarde de euro, în timp ce creditul de consum în lei şi valută acordat pe bază de ipotecă se ridică la circa 8,5 miliarde de euro.

Una din trei locuinţe din Bucureşti este ipotecată

În Bucureşti, din totalul de aproximativ 880.000 locuinţe, jumătate dintre acestea nu pot fi ipotecate, ţinând cont de anul de construcţie şi de materialele utilizate. Iar aproape 100.000 de case din Capitală sunt deja ipotecate, ceea ce înseamnă 25-30% din totalul imobilelor care pot fi aduse ca garanţie la un credit.

Rezultatele studiului Alpha Bank indică un risc scăzut în acest moment în privinţa creditelor garantate cu ipotecă, având în vedere că majorarea preţurilor din ultima perioadă a făcut ca valoarea totală a împrumuturilor să reprezinte numai 50% din valoarea actuală a garanţiilor.

Totuşi, în scenariul unei deprecieri cu 15% a monedei naţionale, gradul de îndatorare al clienţilor ce s-au împrumutat în valută ar creşte cu aproximativ cinci pucnte procentuale. Iar în cazul unei scenariu mult mai pesimist - depreciere cu 25%, ceea ce ar presupune un curs de schimb de peste 4 lei/euro - gradul de îndatorare ar putea creşte până la 50%.

Potenţialul de triplare a pieţei creditelor ipotecare

Ultimele date publicate de Banca Naţională a României (BNR) arată faptul că, la sfârşitul lunii august, soldul creditelor ipotecare s-a apropiat de 11 miliarde de lei, în creştere cu 60% faţă de perioada similară a anului trecut. Astfel, ponderea finanţărilor pentru locuinţe în total împrumuturi solicitate de populaţie era, în august 2007, de aproape 19%.

Iar în Bucureşti, ritmul de creştere a fost peste cel la nivel naţional, ponderea creditelor ipotecare fiind de peste 28%. Totodată, un raport de peste 20% mai este înregistrat în judeţe precum Cluj, Constanţa sau Timiş. Pe de altă parte, în Caraş-Severin, Călăraşi, Dâmboviţa şi Olt creditele ipotecare au o pondere de numai 6% - 7% în totalul finanţărilor bancare primite de populaţie.

Iar potenţialul de dezvoltare a pieţei împrumuturilor pentru locuinţe este semnificiativ. Dacă în statele din Europa Centrală, creditele ipotecare reprezintă circa 8% - 10% din produsul intern brut, în România nivelul este de numai trei procente. Iar dezvoltarea segmentului imobiliar din ţara noastră ar putea fi impulsionată şi de majorarea gradului de îndatorare a populaţiei concomitent cu acceptarea unui avans mai mic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite