Creditele în franci elveţieni sfidează avertizările bancherilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au fost scumpite de evoluţia cursului de schimb, împrumuturile în valute exotice rămân pe val. Criticate adesea pentru riscurile pe care le presupun, creditele în franci elveţieni


Deşi au fost scumpite de evoluţia cursului de schimb, împrumuturile în valute exotice rămân pe val.

Criticate adesea pentru riscurile pe care le presupun, creditele în franci elveţieni câştigă teren pe piaţa românească. Atraşi de dobânzile mici în comparaţie cu cele practicate la creditele în lei sau euro, tot mai mulţi români optează pentru un împrumut ipotecar în monede exotice.

Analiştii spun că, după intrarea în zona euro, riscurile valutare asociate creditelor în euro vor dispărea, pe când cei care au de rambursat un împrumut în alte monede vor fi în continuare expuşi acestui risc.


Creditele în franci elveţieni continuă să stârnească controverse pe piaţa locală. În timp ce unele bănci
şi-au dezvoltat substanţial portofoliul de clienţi mizând pe dobânzile mai mici ataşate acestor împrumuturi, alte instituţii de credit, din contră, le-au criticat cu înverşunare. Chiar şi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte creditele acordate în monede exotice.


Francul, mai stabil decât moneda europeană


Logica este destul de simplă. Pe perioade de criză economică, investitorii încearcă să se pună la adăpost, investind în active mai sigure, ca franci elveţieni, aur sau chiar şi unele materii prime. Cum cererea pentru aceste active creşte, şi preţul lor urcă. Astfel, pe măsură ce francul elveţian se apreciază în raport cu euro, iar leul se depreciază în raport cu moneda europeană, ratele împrumuturilor în CHF cresc. Potrivit datelor BNR, numai de la începutul anului, leul a pierdut aproape 8% în faţa monedei elveţiene.

"Istoric vorbind, francul elveţian a avut o evoluţie mai stabilă comparativ cu alte valute. În ultima perioadă însă, francul a devenit tot mai volatil", spune Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst. (CFA). În opinia acestuia, în prezent, riscul valutar este similar pentru toate valutele, inclusiv euro, dolari sau CHF.

La rândul său, Radu Crăciun, director de investiţii în cadrul Interamerican, consideră că cei care au luat credite în monede exotice ar fi trebuit să ia în calcul faptul că aceste valute au o evoluţie volatilă în raport cu leul pe timp de criză. "Este normal ca active precum aurul, francul elveţian sau chiar şi unele materii prime să se scumpească în această perioadă", declară Crăciun. Totuşi, acesta susţine că românii care au luat un credit în valută sunt avantajaţi pe termen lung.


"Leul nu are perspective spectaculoase de creştere pe termen lung, dacă ne gândim că vom intra, la un moment dat, în zona euro. Probleme apar însă pe termen scurt şi probabil că vor exista şi români care vor întâmpina dificultăţi la plata ratelor", spune Crăciun.


Intrarea în zona euro elimină riscul valutar


Unul dintre principalele motive pentru care francul elveţian este considerat o monedă riscantă are legătură cu apropiata aderare a ţării noastre la zona euro. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului băncii centrale, explică faptul că, "atunci când vor un credit imobiliar pe 20-30 de ani, românii trebuie să ţină cont de faptul că, în viitor, vom adopta moneda unică. Iar atunci când ne încasăm veniturile în euro, riscul valutar asociat creditelor în moneda europeană dispare. În schimb, cei care au un credit în franci elveţieni vor fi în continuare expuşi la risc".


La rândul său, Mihai Bogza, preşedintele Bancpost, spune că, "după ce România va adera la zona euro, salariile vor fi încasate în monedă unică. Astfel, având un împrumut contractat în euro, riscul valutar dispare. În ultima perioadă nu s-a observat nicio diminuare a creditului în franci elveţieni, ţinând cont şi de faptul că ianuarie şi februarie sunt luni în care cererea pentru credite este scăzută".

BNR nu ia, momentan, măsuri

Chiar dacă o statistică oficială, referitoare la volumul creditelor contractate în franci elveţieni nu există, datele BNR arată că împrumuturile luate în alte valute decât moneda europeană au crescut spectaculos pe parcursul anului trecut.

În plus, pe lângă creditele în dolari, pentru care apetitul românilor a scăzut, la aceeaşi categorie mai intră yenul japonez şi forintul unguresc, monede care, de asemenea, nu par să fi stârnit un interes major pe piaţa românească. Totuşi, ponderea acestor credite în total (8%), la finalul lui 2007, este mult scăzută comparativ cu alte state europene. Spre exemplu, în Ungaria, aproximativ 85% din creditele gospodăriilor au ca monedă de referinţă francul elveţian.


Analiştii spun că limitarea creditării în monede exotice se poate realiza prin majorarea nivelului rezervei minime obligatorii (RMO) pentru aceste valute. În prezent, nivelul RMO este stabilit la 40% pentru toate valutele de creditare. Consilierul guvernatorului băncii centrale ne-a declarat că această problemă nu a fost dezbătută încă. Pe de altă parte, analiştii sunt sceptici în ceea ce priveşte o astfel de manevră. "Mă îndoiesc că banca centrală va opta pentru majorarea rezervei minime obligatorii pentru împrumuturile în franci elveţieni. Situaţia din prezent descurajează, de la sine, aceste credite", spune Crăciun.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite