Creditele în dolari, convenabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prezent, costurile aferente împrumuturilor în monedă americană sunt mai mici comparativ cu cele în euro Chiar dacă pe termen mediu un credit în dolari poate fi mai avantajos, pe

În prezent, costurile aferente împrumuturilor în monedă americană sunt mai mici comparativ cu cele în euro

Chiar dacă pe termen mediu un credit în dolari poate fi mai avantajos, pe termen lung, euro rămâne o opţiune mai bună, întrucât este mai stabil şi va înlocui leul în 2014.

Condiţiile actuale de pe piaţa financiară aduc un spor de atractivitate creditelor în monedă americană. Practic, este vorba despre dobânzile mai reduse şi o diferenţă de curs valutar, care furnizează în continuare un avantaj pentru cei care vor să se împrumute în această valută. Totuşi, cea mai bună perioadă pentru a lua un împrumut în monedă americană a fost acum câteva luni în urmă, când cursul de schimb leu/dolar era mai scăzut.

Dobânzi mai mari pentru euro

În ciuda avantajelor conjuncturale din perioada actuală, oferta de împrumuturi în dolari este destul de limitată. Referitor la această situaţie, analiştii spun că, în prezent, valuta preferată de către români atunci când aleg să ia un credit este euro şi că pe locul doi în topul preferinţelor este francul elveţian. Una dintre băncile care oferă finanţări atât în euro, cât şi în dolari, este Banca Comercială Română (BCR).

Potrivit portalului de consultanţă financiară, Finzoom, pentru un împrumut de nevoi personale fără garanţii în valoare de 10.000 de euro, pe o perioadă de 5 ani, BCR percepe o dobândă anuală efectivă (DAE) de 20,97% pe an.

Pentru acelaşi împrumut, dar în monedă americană (14.900 de dolari, echivalentul a 10.000 de euro), banca practică o DAE de 19,7%. Până la finalul perioadei de creditare clientul va rambursa echivalentul a 55.044 de lei în cazul împrumutului în euro şi o sumă mai mică pentru creditul în dolari (53.838 de lei).

Un ecart mai semnificativ, de 2.375 lei, între varianta de finanţare în euro şi cea în dolari, apare în cazul ofertei UniCredit Ţiriac Bank. În acest caz, dacă ar opta pentru un împrumut în monedă europeană, clientul ar avea de achitat un DAE de 15,35% şi o sumă finală de 48.732 lei.

În schimb, costurile implicate de un credit în dolari oferit de aceeaşi instituţie de credit sunt mai reduse. Astfel, dobânda anuală efectivă este de 12,35%, iar suma finală de rambursat - de 46.359 lei. Analiştii sunt sceptici atunci când vine vorba despre evoluţia monedei americane şi recomandă, în continuare, alegerea euro ca monedă de creditare, în special pentru finanţările pe termen lung.

Viitorul dolarului este incert

"Cu atât mai mult cu cât, în 2014, România ar trebui să adopte moneda unică europeană, moment în care riscul valutar pentru împrumuturile în această valută vor dispărea", explică Lucian Anghel, analistul-şef al BCR.În plus, analiştii spun că este greu de anticipat care vor fi următoarele mişcări ale Fed-ului, cu alte cuvinte, când va decide să majoreze dobânda-cheie.

Dacă în prezent, dobânda este stabilită la 2%, avantajând într-o anumită măsură creditarea în dolari, temerile referitoare la creşterea inflaţiei ar putea determina o înăsprire a politicii monetare, generând un efect de scumpire a creditelor în monedă americană. "Avem de-a face cu multe elemente de incertitudine. Va depinde inclusiv de cum va evolua economia Uniunii Europene", adaugă Anghel.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite