Creditele, date mai uşor, dar pe bani mai mulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grad de îndatorare mai mare şi un avans mai mic au fost compensate de costuri ridicate Băncile şi-au relaxat, în primele trei luni ale acestui an, standardele de creditare pentru

Un grad de îndatorare mai mare şi un avans mai mic au fost compensate de costuri ridicate

Băncile şi-au relaxat, în primele trei luni ale acestui an, standardele de creditare pentru populaţie, dar se aşteaptă la o înăsprire a condiţiilor în perioada următoare.

În primul trimestru din acest an, băncile şi-au relaxat creditarea, dar au şi scumpit-o, potrivit bancherilor intervievaţi de Banca Naţională a României (BNR). Mai exact, în primele luni ale lui 2008, instituţiile de credit autohtone au permis un grad mai mare de îndatorare şi un avans mai mic la acordarea împrumuturilor.

Totodată, costurile creditelor au fost majorate prin dobânzi şi comisioane mai mari. "Factorii determinanţi au fost creşterea concurenţei bancare şi aşteptările privind evoluţia economiei", se arată într-un sondaj al Băncii Naţionale a României (BNR).

Cererea ipotecarelor va continua să crească

Totuşi, consultantul financiar Bogdan Baltazar apreciază că la nivelul pieţei nu a fost resimţită o relaxare a normelor de creditare în primul trimestru, iar scumpirea împrumuturilor a fost una uşoară. "Creşterile de dobânzi au fost neînsemnate. Mai degrabă au crescut comisioanele, cum ar fi cele de rambursare anticipată, întrucât băncile vor să-şi păstreze clienţii", ne-a explicat Baltazar.

Spre deosebire de România, în zona euro, standardele de creditare a populaţiei şi-au continuat trendul de înăsprire şi în primul trimestru al anului, se arată în sondajul băncii centrale.

Relaxarea standardelor de creditare din ţara noastră s-a resimţit, în principal, în cazul împrumuturilor acordate pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri. Astfel, s-a putut constata o creştere la 53% a gradului mediu de îndatorare practicat de băncile comerciale în primul trimestru, faţă de nivelul de 47% înregistrat pe total credite ipotecare acordate. În ceea ce priveşte ponderea maximă a creditului în valoarea garanţiei, aceasta s-a situat la 72%, cu trei puncte procentuale peste media înregistrată pentru nivelul agregat al împrumuturilor ipotecare.

Bancherii pun scumpirea creditelor pentru locuinţe pe seama avansului înregistrat de costurile de finanţare ale băncilor. În aceste condiţii, cererea pentru acest tip de împrumuturi a continuat să crească în primele trei luni ale anului, însă nu în aceeaşi măsură ca în ultimul trimestru din 2007 sau comparativ cu aşteptările.

Aşteptările privind dinamica cererii rămân pozitive, dar mai temperate. În ceea ce priveşte preţul locuinţelor, aprecierile băncilor indică o continuare a creşterii preţurilor, dar mai puţin exuberantă.

Ca şi în cazul creditului ipotecar, împrumuturile de consum au înregistrat, în primul trimestru, o creştere a costurilor, în special pe fondul altor cheltuieli decât dobânzile. Relaxarea creditării s-a concretizat în acceptarea unui grad de îndatorare mai mare, a unui avans mai mic şi a unor scadenţe mai mari.

Cardurile de credit, la mare căutare

Cererea netă de credite de consum a crescut în primul trimestru şi a fost superioară celei înregistrate de creditul ipotecar. Dintre tipurile de credite acordate populaţiei, cererea pentru cardurile de credit a cunoscut cea mai importantă creştere. Aşteptările privind dinamica cererii de credit de consum rămân pozitive, dar mai puţin optimiste faţă de cele asociate creditului ipotecar.

Se anunţă condiţii mai aspre

Pentru perioada următoare, băncile pregătesc însă o înăsprire a condiţiilor de acordare a împrumuturilor, în special al celor ipotecare, se arată în sondajul realizat de banca centrală. "Se va manifesta o atenţie deosebită în creditarea fiecărui client. Nu cred însă că vor fi proiecte mari în România care vor fi refuzate de la finanţare", este de părere Baltazar.

În ceea ce priveşte costul creditării, acesta ar putea creşte uşor dacă condiţiile de finanţare din Occident s-ar înăspri. "În acest caz, băncile care se finanţează din exterior ar putea transpune costurile în dobânzi mai mari la consumatori", a spus Baltazar.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite