Credite islamice de afaceri pentru antreprenorii musulmani britanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lloyds TSB va oferi musulmanilor din Marea Britanie credite de afaceri care se supun legii islamice, adică nu folosesc banii decât pentru investiţii "halal". Principiile financiare islamice atrag

Lloyds TSB va oferi musulmanilor din Marea Britanie credite de afaceri care se supun legii islamice, adică nu folosesc banii decât pentru investiţii "halal". Principiile financiare islamice atrag însă şi clienţi nemusulmani, interesaţi ca banii lor să nu fie utilizaţi pentru afaceri lipsite de etică.

Spre uimirea restului britanicilor sau canadienilor, organizaţii ale musulmanilor din Regatul Unit sau din Canada cer aplicarea legii islamice loco, pe diferite chestiuni sau la nivelul întregii societăţi. Prima asemenea satisfacţie cultural-politică le este oferită de băncile occidentale locale - eventual cu bătaie globală -, care le oferă posibilitatea deschiderii de conturi în spiritul legii islamice. Aceste linii bancare sharia nu implică dobânzi sau speculaţii financiare şi nici nu investesc în afaceri cu alcool, tutun, noroc sau sex - considerate "halal" sau corecte.

Bani mai curaţi

Lloyds TSB curtează marea minoritate musulmană din Marea Britanie încă din 2005 - alături de HSBC sau Islamic Bank of Britain. Musulmanii britanici au credite curente şi de studii, ipoteci şi sisteme de investiţii în condiţiile băncilor islamice. Noutatea Lloyds TSB este că cele 2.000 de unităţi din Regatul Unit oferă de luna asta şi credite de afaceri pentru firmele deţinute de musulmanii dreptcredincioşi.

Comunitatea antreprenorilor musulmani britanici este estimată la circa 100.000 de afaceri. Mulţi dintre aceşti potenţiali clienţi evită folosirea serviciilor bancare uzuale, deoarece circuitul banilor nu respectă principiile financiare ale sharia. De aceea, noile produse Lloyds le oferă de-acum musulmanilor britanici cu afaceri cinstite posibilitatea să trăiască complet islamic.

Convertirea clienţilor nemusulmani

Interesant, chiar şi britanici nonmusulmani au apelat la credite conforme cu sharia, pentru a fi siguri că banii din depozitele personale vor fi folosiţi în mod etic. "Există un precedent internaţional pentru acest fenomen. În Malaysia, peste 25% din creditele islamice sunt deschise de nonmusulmani", punctează Paul Sherrin, şeful diviziei financiare islamice a Lloyds TSB, citat de BBC.

Pentru evitarea unei infinitezimale participări la finanţarea părţilor beligerante din conflictele din Africa sau a afacerilor cu tutun, spre exemplu, astfel de clienţi renunţă la dobânzile pentru depozite - adesea spre uimirea şi a lucrătorilor bancari. Mai departe, unii occidentali ajung să asimileze băncile islamice cu un trai mai etic.

Principiile bancare islamice

Banii sunt investiţi doar în industrii pe care musulmanii le consideră etice

Primirea sau oferirea de dobânzi sunt interzise

Banii nu pot fi tranzacţionaţi ca bani

Banii pot fi folosiţi pentru cumpărarea de bunuri şi servicii, care pot fi revândute pentru profit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite