Credite ipotecare: rapid înseamnă şi foarte scump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei grăbiţi să obţină un împrumut pentru locuinţe pot plăti rate lunare chiar şi cu 200 de euro mai mari Presaţi de nevoia de a se muta în casă nouă, tot mai mulţi români

Cei grăbiţi să obţină un împrumut pentru locuinţe pot plăti rate lunare chiar şi cu 200 de euro mai mari

Presaţi de nevoia de a se muta în casă nouă, tot mai mulţi români preferă să apeleze la credite mai scumpe, dar pe care le pot obţine într-un timp cât mai scurt.

Atunci când vrea să-şi ia o casă pe credit, românul ţine cont mai ales de rapiditatea obţinerii finanţării, chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să se împrumute mai scump.

Potrivit unui studiu realizat de consultantul financiar Credit Zone, în ultimul an, finanţarea în sectorul imobiliar s-a dovedit a fi mai puternic influenţată de uşurinţa şi de rapiditatea cu care au fost acordate împrumuturile, şi mai puţin de costurile implicate. Analiştii financiar-bancari spun că un astfel de comportament este cât se poate de normal şi că este strâns legat de condiţiile din piaţă.

Practic, se poate întâmpla ca parcurgerea tutoror etapelor necesare acordării creditului să se prelungească într-atât, încât la final clientul să nu mai aibă ce cumpăra. "Momentul în care banca acordă finanţarea este foarte important", este de părere Dragoş Cabat, preşedintele Chartered Financial Analyst.

Cea mai operativă bancă: 31 de zile

În plus, studiul arată că băncile care percep o rată lunară mai mare aprobă creditul în doar câteva zile de la depunerea dosarului. După primirea acceptului iniţial al creditorului, următoare etapă este reprezentată de evaluarea imobilului, procedură care durează aproximativ două zile.

Abia după aceea, pot fi semnate actele de proprietate, contractul de credit şi cel de ipotecă. În final, dacă nu există probleme cu documentaţia, iar solicitantul este considerat eligibil, împrumutul destinat achiziţionării locuinţei poate fi obţinut în cel mult trei-patru săptămâni.

Studiul realizat de Credit Zone a avut în vedere o familie formată din doi membri, cu un buget net lunar de 4.000 lei, care doreşte să achiziţioneze pe credit un apartament în valoare de 90.000 euro.

În acest caz, avansul minim perceput de instituţiile de credit analizate este de 10% din valoarea imobilului, iar valoarea principalului (suma împrumutată), ce urmează să fie rambursată pe o perioadă de 30 de ani, este de 81.000 euro.

Aprobarea dosarului poate dura şi două luni

Dacă familia în cauză ar alege să se finanţeze de la Credit Europe Bank, atunci ar avea de achitat o rată de 460 euro pe lună, creditul urmând să fie obţinut în cel mult 60 de zile. În schimb, dacă s-ar apela la Bancpost, finanţarea ar putea fi obţinută într-un interval de timp mult mai scurt, de 36 de zile.

Totuşi, în acest caz, rata lunară aferentă împrumutului este mai mare, de 896 franci elveţieni (560 euro). Astfel, se poate observa că în schimbul acordării finanţării într-un timp cât mai scurt, instituţiile de credit practică, în general, costuri mai ridicate.

Potrivit studiului, perioada cea mai scurtă pentru accesarea unui împrumut imobiliar este oferită de către BRD, care percepe un cost moderat în rândul băncilor analizate. Astfel, după ce obţine acceptul în aproximativ 31 de zile, clientul urmează să achite lună de lună o rată de 525 de euro.

Iar în cazul Băncii Comerciale Române, rata lunară este de 630 de euro, în timp ce parcurgerea tuturor etapelor necesare obţinerii statutului de proprietar al unui imobil achiziţionat pe credit se întinde până la 47 de zile.

Documente suplimentare pentru finanţări ieftine

O altă concluzie a studiului Credit Zone este aceea că, de regulă, băncile care oferă soluţii de finanţare mai ieftine solicită documente suplimentare din care să reiasă istoricul de creditare al solicitantului în ultimii ani. Din păcate, documentaţia mai stufoasă întârzie finalizarea completării dosarului credit. În consecinţă, parcurgerea tuturor etapelor implicate în procesul de creditare se prelungeşte şi poate ajunge chiar şi la două luni.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite