Credite pentru investitorii la BVB, fără cerere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Finanţarea acoperă achiziţia de acţiuni, părţi sociale şi active la companiile aflate în privatizare Băncile oferă finanţare pentru cei care vor să devină investitori pe piaţa de

Finanţarea acoperă achiziţia de acţiuni, părţi sociale şi active la companiile aflate în privatizare

Băncile oferă finanţare pentru cei care vor să devină investitori pe piaţa de capital. Produsele nu atrag însă clienţii din cauza climatului nefavorabil traversat de Bursă.

Dacă vor să ia parte la procesul de privatizare a unei companii de stat sau să subscrie la oferta publică iniţială a unei companii, clienţii băncilor pot obţine credite specializate pentru a face rost de sumele de bani de care au nevoie.

O alternativă ar fi împrumuturile de nevoi personale nenominalizate sau unul cu garanţii, caz în care ipotecarea unui imobil aflat în posesia investitorului este obligatorie. În schimb, în cazul ofertelor specializate, clientul are posibilitatea de a aduce drept garanţie portofoliul de acţiuni. Din păcate, numărul băncilor care acordă astfel de finanţări este foarte redus.

Ofertele sunt limitate

De exemplu, Banca Transilvania oferă posibilitatea achiziţionării de acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti, urmând să aducă drept garanţie acţiunile titlurilor cumpărate pe credit. În acest caz, se va încheia o poliţă de risc de 1,2% din valoarea finanţării acordate, la care se adaugă dobânda pe primele trei luni.

Investitorul nu are libertatea de a-şi alege orice acţiune listată. Practic, pot fi cumpărate pe credit acţiuni BRD, Petrom (SNP), SIF Banat-Crişana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF15).Dobânda este de 13%.

Pentru achiziţia de acţiuni listate pe Rasdaq, părţi sociale sau active la companiile de stat ce urmează să fie privatizate, Banca Transilvania oferă o altă soluţie de finanţare ce poate ajunge, ca şi în primul caz, la 250.000 euro. Suma urmează să fie rambursată în cel mult cinci ani.

Împrumutul trebuie însă garantat cu un imobil, a cărui valoare trebuie să reprezinte 120% din valoarea creditului, la care se adaugă dobânda pe primele trei luni.

Totuşi, finanţarea nu poate depăşi mai mult de 80% din valoarea portofoliului de acţiuni ce urmează să fie achiziţionat. În ceea ce priveşte costurile, Banca Transilvania percepe un comision de analiză de 1%, o dobândă de 14,5% pe an, dar comisionul de rambursare anticipată este nul.

Credite pentru subscrierea la IPO

Şi Libra Bank oferă astfel de produse specializate. Astfel, persoanele fizice şi juridice au acces la linie de credit pentru cumpărare de acţiuni cotate şi subscrierea la ofertele publice iniţiale (IPO) de pe piaţa de capital autohtonă. Se acordă iniţial pe o perioadă de trei luni, cu reînnoire automată, dar fără ca perioada de rambursare să depăşească 12 luni.

În plus, finanţarea nu poate să depăşească valoarea iniţială a portofoliului iniţial sau, după caz, cea curentă. Aceasta este calculată de către Vanguard, societatea de servicii financiare cu care colaborează banca, pe baza ultimelor cotaţii ale acţiunilor din portofoliu. În ceea ce priveşte costurile, se percepe un comision de administrare de 0,25% şi o dobândă de 15,75% pe an. Una dintre băncile care au oferit astfel de produse, dar au renunţat la ele este BRD.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite