FMI: Creditarea îşi va reveni în următoarele şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FMI: Creditarea îşi va reveni în următoarele şase luni
FMI: Creditarea îşi va reveni în următoarele şase luni

Creditarea îşi va reveni în termen de şase luni, în condiţiile în care Banca Naţională a României a relaxat politica monetară, iar dobânzile au început să coboare, susţine şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.


Un alt aspect ce va duce la reluarea creditării este faptul că problemele de lichiditate de la sfârşitul anului trecut au fost în mare parte rezolvate. El a amintit că Banca Naţională a României (BNR) a început deja să relaxeze politica monetară prin reducerea dobânzii cheie, ce a ajuns la 8,5% în prezent. Totuşi, acest lucru nu ar fi fost posibil înaintea acordului extern al României, în contextul în care era necesară o politică fiscală restrictivă, mai spune el. De la începutul acestui an, BNR a coborât dobânda cheie de la 10,25% la 8,5% pe an, dar în trei tranşe. În februarie Banca Centrală a taiat 0,25 puncte procentuale, de la 10,25% la 10%, urmată de o scădere de 0,5 puncte în mai. În august, BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale de la 9% la 8,5% pe an.

Creşterea TVA, o decizie a guvernului

Potrivit reprezentantului FMI, majorarea TVA este o decizie ce rămâne la latitudinea guvernului, dar Fondul Monetar este flexibil în ceea ce priveşte România. „Guvernul decide ce opţiuni poate alege, dar, dacă va decide, va trebui să ne uităm la multe detalii‟, a precizat Franks. Totodată, el consideră că, în 2010, economia României ar putea înregistra o creştere cuprinsă între 0,5% şi 1%.

Deficitul bugetar rămâne o problemă

În ceea ce priveşte deficitul bugetar, Franks a amintit că acesta ar putea fi mai mic, în contextual în care economia îşi va reveni rapid, totuşi a precizat că trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău. Mai mult, în opinia acestuia, evoluţia bună a sectorului agricol în 2008 îşi va pune amprenta cu siguranţă şi pe evoluţia economiei în acest an. Noua ţintă pe 2009 stabilită de FMI cu autorităţile române în cazul deficitului bugetar este de 7,3% din produsul intern brut (PIB). Pentru 2010, oficialii Fondului Monetar au precizat că se aşteaptă la o reducere a deficitului public sub 6% din PIB.



Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite