Creditarea frânează brusc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ritmul de creştere a împrumuturilor s-a temperat la 55,8% în iulie comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut Majorarea dobânzilor, dar şi teama de o posibilă depreciere a leului în raport

Ritmul de creştere a împrumuturilor s-a temperat la 55,8% în iulie comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut

Majorarea dobânzilor, dar şi teama de o posibilă depreciere a leului în raport cu euro au redus semnificativ apetitul românilor pentru credite.

Dacă în urmă cu un an, românii dădeau iama la bănci pentru a lua primele credite relaxate, în prezent, lucrurile stau cu totul altfel. Scumpirea din ultima vreme a creditării, atât în lei, cât şi în valută, i-a determinat pe români să-şi frâneze pofta de finanţări bancare.

Avansul creditului neguvernamental a încetinit semnificativ în iulie la 55,8%, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, valoarea împrumuturilor ajungând la 178,69 miliarde de lei, potrivit Băncii Naţionale a României (BNR).

Creşterea creditelor acordate firmelor şi populaţiei a fost cu mult inferioară celei din iunie, când s-a situat la 63,4%. Cea mai accentuată domolire a dinamicii s-a resimţit la nivelul finanţărilor în valută.

Măsurile BNR, cu impact redus

Împrumuturile în lei au cunoscut o creştere de 39,4%, faţă de iulie 2007, la 81,98 miliarde de lei. Faţă de luna precedentă când ritmul anual de creştere al creditării în lei a fost de 40%, în iulie, s-a înregistrat o uşoară temperare.

Astfel, pe componenta în lei, cel mai mult au crescut în iulie finanţările acordate firmelor, cu 42,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la 42,7 miliarde lei. Creditele pentru populaţie şi-au domolit dinamica până la 36% faţă de iulie 2007, atingând un nivel de 39,3 miliarde lei.

Temperarea, deşi uşoară, este pusă de analişti pe seama măsurilor de politică monetară luate de banca centrală de la începutul acestui an. "Se văd efectele celor şapte majorări consecutive ale dobânzii de politică monetară", este de părere Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Pe de altă parte, Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, este de părere că, în ciuda majorării dobânzii de politică monetară, băncile nu au "cărat" în întregime această creştere în dobânzile practicate la credite. În acest context, analistul consideră că ritmul creditării în lei va scădea în continuare, însă nu semnificativ.

Românii suflă şi-n iaurt

În ceea ce priveşte ritmul de creştere al împrumuturilor în valută, acesta a continuat să fie ridicat, deşi a consemnat o temperare semnificativă. Împrumuturile în valută au urcat cu 73,2% în iulie faţă de aceeaşi lună din 2007, până la 96,7 miliarde de lei. În luna precedentă, ritmul anual de creştere a finanţărilor în valută a fost de 89,3%.

Deprecierea agresivă a leului în raport cu euro începută la jumătatea anului trecut, care a făcut ca mulţi dintre români să nu îşi mai poată achita ratele pentru creditele în valută, a dus la scăderea semnificativă a apetitului românilor pentru astfel de finanţări.

"Temperarea pe valută a venit ca o reacţie normală a clienţilor, ca urmare a lecţiei pe care aceştia au primit-o când s-au împrumutat atunci când leul era tare. Au ajuns ulterior să plătească rate mult mai mari", ne-a explicat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Temperare însemnată pe valută

Împrumuturile în valută acordate populaţiei, care au crescut în ritm accelerat în ultimii ani, şi-au temperat în iulie avansul anual la 105,2%, de la 131,5% în iunie - până la 48,52 miliarde lei. Şi ritmul anual al finanţărilor în valută acordate firmelor au cunoscut o frânare până la 49,6% - 48,2 miliarde lei. Principalul motiv al decelerării pe componenta valută este legat de efectul de bază având în vedere faptul că în iulie 2007 au început să se acorde primele credite relaxate.

"Atunci împrumutul în valută a cunoscut o creştere însemnată. Având o bază foarte mare, e normal ca temperarea să fie atât de accentuată", ne-a explicat Ionuţ Dumitru, econmistul-şef al Raiffeisen Bank.

Avansul creditării coboară la 40% pe final de an

Pentru următoarele luni este de aşteptat ca dinamica împrumuturilor să-şi continue trendul descendent, în principal pe fondul scumpirii finanţărilor, atât în lei, cât şi în valută. "Ne aşteptăm ca la sfârşitul anului ritmul de creştere al creditării să se tempereze până la 40%.

Cel mai important factor este considerat scumpirea creditelor atât în lei, cât şi în valută. În plus, pe fondul efectului de bază se va consemna o încetinire a dinamicii", a apreciat Ionuţ Dumitru. De aceeaşi părere este şi Anghel care spune că temperarea se va accentua imediat după punerea în aplicare a noilor norme de creditare impuse de BNR băncilor comerciale.

Băncile sunt constrânse

Noile norme de creditare care vor fi aplicate de băncile comerciale începând cu luna octombrie vor constrânge accesul românilor la împrumuturi.

Astfel, temperarea creditării va continua să se accentueze, iar băncile vor avea de pierdut. "Băncile comerciale nu sunt foarte fericite din acest punct de vedere întrucât se simt îngrădite în a-şi exercita chiar funcţia lor principală. Nu ne rămâne, însă, doar să ne conformăm decizilor luate de banca centrală", a spus Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite