Credit pentru firme mici, fără garanţii materiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În noile condiţii de prudenţialitate impuse de BNR, băncile comerciale au început să-şi adapteze ofertele de creditare la posibilităţile relativ restrânse ale firmelor mici de a accesa

În noile condiţii de prudenţialitate impuse de BNR, băncile comerciale au început să-şi adapteze ofertele de creditare la posibilităţile relativ restrânse ale firmelor mici de a accesa împrumuturi bancare. Un prim exemplu: Raiffeisen Bank (RZB), care a lansat o linie de credit pentru IMM-uri fără garanţii materiale.
Împrumuturile în acest regim pot fi în valoare de până la 70.000 de lei, pe o perioadă de 12 luni, iar perioada de creditare poate fi prelungită succesiv pe termen de 12 luni. Potrivit RZB, creditul se poate obţine în 24 de ore de la depunerea documentaţiei, iar după semnarea contractului de credit sumele sunt puse la dispoziţia solicitantului. Pentru clienţi, costurile aferente acestui credit sunt scăzute, deoarece nu există cheltuieli aferente înregistrării garanţiilor sau comision de neutilizare. "Pe piaţă există o cerere mare pentru astfel de credite şi suntem convinşi că produsul oferit este extrem de accesibil şi va răspunde aşteptărilor IMM-urilor", a spus Răzvan Munteanu, vicepreşedintele diviziei Retail a RZB. Sunt eligibile majoritatea activităţilor, cu următoarele excepţii: producerea sau vânzarea de armament; producţia agricolă de bază; organizaţiile politice, religioase sau sindicatele; jocurile de noroc şi cazinourile; casele de amanet; serviciile financiare; casele de schimb valutar; leasingul şi asigurările; producţia în lohn.
Beneficiarii trebuie să se înscrie în limita categoriei IMM, respectiv să realizeze o cifră de afaceri de până la un milion de euro pe an. Câte credite poate lua un singur client? "Dacă vorbim de produsul negarantat, doar unul, dacă vorbim de credite în general, atunci, în funcţie de nevoile specifice ale companiei şi situaţia financiară, se pot accesa toate produsele de creditere oferite de Raiffeisen", ne-a comunicat, ieri, directorul diviziei IMM al băncii, Alexandru Ciobanu. El a mai precizat că această opţiune "nu se condiţionează şi nu se exclude".
Linia de credit fiind una de tip revolving, se plăteşte dobânda lunară pentru suma utilizată, iar la sfârşitul perioadei se achită împrumutul sau se optează pentru prelungire. Este practic "un credit pe viaţă" acordat companiei, cu reanalizarea anuală a activităţii acesteia. Clientul poate beneficia de acest credit "revolving" atâta vreme cât situaţia financiară a companiei nu se deteriorează. În fine, creditul se bazează pe afacere, nu pe garanţii materiale. "Evident că banca îşi asumă riscurile aferente", ne-au mai spus reprezentanţii RZB.
Raiffeisen Bank are peste 300 de specialişti care oferă consultanţă IMM-urilor în toate unităţile băncii din ţară. Banca deţine o reţea de 247 unităţi, 850 de ATM-uri şi peste 6.500 de POS-uri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite