Credincioşii, opriţi de la binecuvântarea lui Teoctist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Înapoi, înapoi… Sssst! Lasă, că vorbim noi, după!", l-a apostrofat un bodyguard în civil pe un enoriaş cu 70 cm mai scund. Teoctist şi-a creat drum, binecuvântând în stânga şi-n

"Înapoi, înapoi… Sssst! Lasă, că vorbim noi, după!", l-a apostrofat un bodyguard în civil pe un enoriaş cu 70 cm mai scund. Teoctist şi-a creat drum, binecuvântând în stânga şi-n dreapta. A intrat în sala de expoziţie cu alai mare după el şi i-a întins mâna celui mai important invitat al său, Traian Băsescu.
Băsescu vrea Catedrala terminată
Preşedintele României i-a sărutat mâna Patriarhului şi a ţinut un discurs scurt, ca să nu-l obosească pe sărbătorit. "Am venit cu bucurie la acest moment în care cu toţii putem spune că avem 20 de ani de când păstoriţi turma ortodoxă a românilor din ţară şi de peste hotare. La 20 de ani de la întronizare, ca şef al statului român nu vă pot dori decât multă sănătate şi, cu rugăciunea mea slabă, mă rog să vă dea Dumnezeu putere să vă împliniţi gândurile de patriotism pentru România, ca prim-păstrător al valorilor naţionale prin Biserica Ortodoxă Română. Vă doresc ani mulţi, şi să ne păstoriţi până când vedem ridicată şi Catedrala Mântuirii Neamului!", a spus Băsescu. Prim-ministrul Tăriceanu i-a urat Patriarhului, printr-o scrisoare, "sănătate, viaţă îndelungată şi noi împliniri în activitatea pastorală", recunoscându-i meritele şi amintind de istorica vizită a Papei Ioan Paul al II-lea în România, în 1999.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a avut o prezenţă ştearsă la eveniment şi nu a reuşit să ia cuvântul. Preoţii au spus că îl vor pe Teoctist încă 20 de ani în fruntea Patriarhiei.
Teoctist, răguşit şi slăbit
Preafericitul Teoctist a spus doar câteva cuvinte, fiind foarte răguşit, după două zile în care a participat la întâlnirile Sinodului BOR. "Cuvintele bune se înţeleg în toate împrejurările, indiferent de intensitatea vocii", a rostit el. Întrebat de jurnalişti care sunt cele mai mari realizări şi care sunt nemulţumirile pe care le are din cei 20 de ani de patriarhat, PF Teoctist a răspuns numai la ultima parte a întrebării, făcând referire la bisericile dărâmate şi la preoţii întemniţaţi pe nedrept în perioada comunistă. "Dărâmarea bisericilor. Am făcut altele noi, dar acelea care s-au dărâmat s-au dus. (...) şi mulţimile de preoţi care au umplut închisorile comuniste şi ale Securităţii. Preoţi, episcopi, profesori şi credincioşi ai Bisericii noastre".
"Mai uşor, paparazzilor!"
Jurnaliştii s-au ţinut scai de preşedinte, pentru a-i lua declaraţii suplimentare, lucru care l-a deranjat pe unul dintre membrii clerului. "Mai uşor, paparazzilor!", i-a apostrofat prelatul, împingând uşor, pentru a crea spaţiu. La final, înaltele feţe bisericeşti s-au delectat cu delicatese de post: sărăţele cu mac şi susan, pateuri cu nucă, dovleac, ciuperci, dar şi vin.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite