Credincioşii iau cu asalt Patriarhia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dealul Mitropoliei s-a transformat, ieri-dimineaţă, în obiectiv militar de grad zero. Peste 500 de luptători de la jandarmerie şi alte câteva sute de poliţişti au venit să ţină piept

Dealul Mitropoliei s-a transformat, ieri-dimineaţă, în obiectiv militar de grad zero. Peste 500 de luptători de la jandarmerie şi alte câteva sute de poliţişti au venit să ţină piept puhoiului de lume care se adună pentru venerarea moaştelor Cuviosului Dimitrie cel Nou.
Treziţi cu noaptea-n cap, credincioşii au format o coadă de câţiva kilometri, de la locul unde urmau să fie scoase moaştele şi până dincolo de poalele Dealului Mitropoliei. Bătrâni evlavioşi, traşi la patru ace după moda secolului trecut, îşi plimbau pioşi nepoţii, în timp ce femeile contemplau în genunchi soborul de preoţi care ţinea slujba în aer liber. La prima oră şi-au făcut apariţia şi personajele din lumea politică. Deputatul Ion Stan, secretarul Comisiei SRI, povesteşte că pelerinajul la moaştele sfântului Dimitrie este o obişnuinţă pentru el. "Vin de mai mulţi ani aici. Cred că este un prilej pentru fiecare de a se descoperi pe sine, de a se apropia de Dumnezeu, un moment în care putem medita la lucruri pe care în viaţa de zi cu zi le trecem adesea cu vederea", ne-a mărturisit demnitarul. De la 4 dimineaţa, când au început să se strângă primii pelerini, şi până la ora 9, când a fost scoasă racla cu moaştele, o parte din cei adunaţi au renunţat la aşteptare. Câţiva au dat de lucru voluntarilor de la Cruce Roşie, care îşi instalaseră corturile de prim ajutor în apropierea Mitropoliei.
Florarii s-au încăierat cu speculanţii
La capătul dinspre Unirii al tramvaiului 32 s-a dat adunarea florarilor încă de marţi seara. O parte din negustorii din Piaţa Coşbuc şi-au mutat cartierul general aici, convinşi că obiceiul de a merge cu flori la moaşte o să le aducă bani frumoşi. Spre dimineaţă, aici au apărut şi ţiganii amatori de chilipiruri. "Au venit la noi şi s-au oferit să ne cumpere toată marfa, dar la sfert de preţ. Care a refuzat i-au zis că o să-l mătrăşească. Io am mers la jandarmii de peste drum şi le-am zis. Să vedem ce o să-mi facă", povesteşte un precupeţ venit de cu seara. În schimbul de replici dure dintre florari şi speculanţi s-au împărţit şi ceva ghionturi, însă forţele de ordine au aplanat rapid conflictul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite