Cred că PD va susţine în continuare Alianţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, este convins că Alianţa D.A. nu se va destrăma până în 2008 şi că unitatea formaţiunii va fi menţinută şi datorită voinţei

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, este convins că Alianţa D.A. nu se va destrăma până în 2008 şi că unitatea formaţiunii va fi menţinută şi datorită voinţei politice a PNL. Deşi recunoaşte că partidul său nu are nicio garanţie a faptului că democraţii nu vor încerca să rupă colaborarea după Raportul de ţară, Olteanu susţine că liberalii nu sunt gata să adere la o altă formulă guvernamentală decât cea actuală.
- Aţi afirmat, recent, că Alianţa PNL-PD va funcţiona cel puţin până în 2008. Pe ce vă bazaţi?
- M-am bazat pe ceea ce ştiu, sau, cel puţin, pe ceea ce cred că ştiu. M-am bazat pe voinţa politică a PNL, care este hotărât să meargă înainte cu Alianţa. Cred că şi PD va avea aceeaşi poziţie în continuare şi că va susţine mai departe Alianţa şi guvernul pentru îndeplinirea obiectivelor din programul pe care ni l-am asumat.
- PNL a discutat, în ultima vreme, cu PD pe tema duratei de funcţionare a Alianţei şi, eventual, despre posibilitatea prelungirii Protocolului?
- Am avut discuţii ceva mai vechi - acum o lună sau două - despre necesitatea modificării anumitor prevederi ale Protocolului Alianţei. Unele dintre aceste schimbări se referă la structura organismelor de conducere, la restrângerea lor pentru a le face mai eficiente, altele la posibila prelungire a colaborării după anul 2008. Urmează ca partidele noastre să ia o decizie privitor la momentul cel mai potrivit pentru a relua discuţia asupra Protocolului Alianţei.
- Ce garanţii are PNL că PD nu va încerca ruperea colaborării cu liberalii după Raportul de ţară?
- Nu cred că se poate pune problema de garanţii aici, ci mai degrabă de o viziune şi de o conduită politică. PNL nu este gata să susţină o altă formulă guvernamentală cu aceleaşi partide sau cu alte partide - decât cea actuală şi colegii noştri ştiu foarte bine acest lucru. De altfel, şi din declaraţiile partenerilor de la PD am reţinut că nu îşi pun problema de a susţine alte formule guvernamentale.
- Câtă încredere aveţi în partenerii de la PD?
- Eu, personal, am foarte multă încredere.
- Credeţi că relaţiile dintre PNL şi PD se vor schimba după Raportul de ţară al Comisiei Europene?
- Cred că Raportul de ţară ar trebui să crească încrederea oamenilor politici, în special a celor din majoritate, în capacitatea actualei guvernări de a-şi duce mandatul la capăt şi cred că acest document va crea un moment de bucurie, pe care să ştim să-l trăim.
- Care sunt în prezent relaţiile dintre PNL şi preşedintele Traian Băsescu?
- În ultimele două săptămâni nu s-a mai întâmplat nimic spectaculos Cred că starea de normalitate este cea în care nu se întâmplă nimic spectaculos, aşa că, mai curând decât să caut explicaţii pentru acest lucru, salut acest interval. Pe de altă parte, vreau să amintesc faptul că PNL, prin premierul Tăriceanu, va relua, în zilele următoare, în discuţia cu şeful statului, problema completării guvernului prin numirea unui ministru pentru relaţia cu parlamentul.
- Primul-ministru a declarat joi că speră ca guvernul pe care îl conduce să aibă un nou mandat de patru ani, după încheierea celui actual. PNL îl sprijină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru un nou mandat?
- PNL îl sprijină pe Călin Popescu Tăriceanu pentru terminarea actualului mandat şi, dacă vom avea acceptul electoratului pentru a guverna din nou, va fi o mare onoare pentru liberali şi sunt convins că va fi o mare onoare şi pentru Tăriceanu să continue.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite