Creatorul unei bombe sovietice: Testele nucleare produceau "ciuperci foarte frumoase"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creatorul unei bombe sovietice: Testele nucleare produceau "ciuperci foarte frumoase"
Creatorul unei bombe sovietice: Testele nucleare produceau "ciuperci foarte frumoase"

Primul test nuclear sovietic, efectuat exact în urmă cu 60 de ani, trebuie să fie celebrat ca o sărbătoare naţională, a declarat sâmbătă  Arkadi Briş, unul dintre creatorii bombei, exprimându-şi regretul pentru interzicerea experimentelor atomice, care produceau "ciuperci foarte frumoase".

"Ziua primului test trebuie să fie considerată ca o sărbătoare naţională. Oameni care nu ştiau nimic s-au familiarizat rapid cu noile tehnologii şi au reuşit să creeze o bombă într-o ţară devastată de război", a declarat Arkadi Briş, într-un interviu pentru agenţia RIA Novosti, citat de AFP.

Citiţi şi:

VIDEO Hiroshima îşi comemorează morţii
Iranul ar putea produce prima sa bombă nucleară în decurs de un an
Şase americani din zece consideră justificat bombardamentul de la Hiroshima

"A fost un miracol", a continuat el.

Uniunea Sovietică a procedat la prima sa explozie nucleară la 29 august 1949. Bomba s-a numit RDS-1 şi a fost detonată în poligonul Semipalatinsk situat în nordul Kazahstanului.

Bomba a fost creată într-un timp record, iar testul a intervenit la patru ani după testarea bombei americane Trinity, prima din istorie.

"Am celebrat victoria (în cel de-al Doilea Război Mondial) la 9 mai 1945 şi am înţeles că nu vom putea fi consideraţi învingători atât timp cât nu vom avea arme nucleare şi nu vom depăşi monopolul Statelor Unite", a explicat Briş.

"Ciuperca nucleară este un fenomen foarte drăguţ", îşi aminteşte omul de ştiinţă, adăugând că după explozie şi după unda de şoc, norii dispar întotdeauna şi e timp frumos.

Cercetătorul regretă interdicţia de a efectua teste nucleare, considerând că frânează dezvoltarea ştiinţei. "Testele sunt un progres, o posibilitate de a folosi exploziile nucleare pentru alte obiective, pentru a face să avanseze ştiinţa fundamentală", a conchis el.

Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT)  a fost semnat în 1996 la New York.

CTBT numără 177 de state semnatare, dar rămâne literă moartă, pentru că numai 34 din cele 44 de state care dispun de capacităţi nucleare l-au ratificat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite