Craiova: Pe vreme de criză, studenţii cumpără cărţi despre lucruri paranormale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii doljeni caută tot mai multe cărţi vechi despre sufletul de dincolo de moarte, chiar dacă la facultate studiază geografia sau englezaUnele persoane ajung chiar să-şi vândă volumele din domenii precum dreptul sau sociologia, ca să cumpere  romane mistice şi de dragoste.

Până la ora 9.30, la două tarabe cu cărţi vechi din Piaţa Centrală a Craiovei nu a venit niciun student pasionat de beletristică sau istorie.
Ion Camen, cel mai vechi comerciant de profil din piaţă, şi-a expus cărţile, în această dimineaţă, încă de la 7.00. Cu şapca roasă la un colţ şi ochii înroşiţi de vânt, bărbatul priveşte în depărtare, doar o zări vreun tânăr care să întrebe  de Stendhal. În zadar. Când ne apropiem, sare agitat de pe scaun şi ne prezintă cărţile. Il informăm că suntem reprezentanţi ai presei, moment în care vânzătorul ne dezvăluie marea sa dezamăgire : că tineretul nu se mai înghesuie, ca altădată, să ceară “Demonii” lui Dostoievski sau “Anna Karenina ”, a lui Lev Tolstoi, ci pagini despre veşnicia sufletului.


Clienţii fideli asigură profitul


În plină criză financiară, studenţii se mai interesează de romanele poliţiste şi de amor, nicidecum de istorie, dicţionare de engleză şi franceză. “Eu nu am întâlnit vreunul care să-mi întindă hârtia cu bibliografia, în ideea în care eu aş deţine vreuna din cărţile înşiruite în listă. Într-o zi am câte o sută de privitori, doar a zecea parte scot şi bani din buzunar ca să achiziţioneze lucrările”, ne mărturiseşte Ion, în timp ce îşi aranjează marfa pe rafturi. Între 7.00 – 9.00 doar un bătrân a solicitat “Agenda tehnică”, la care vânzătorul a ridicat din umeri. Nu mai există demult pe piaţă. Ion continuă să se uite insistent spre cărarea de la intrarea în piaţă, în căutare de feţe cunoscute: clienţii fideli. Sunt cei care îi asigură mai mult de jumătate din profit. După ce îşi spune tot oful, ne îndepărtăm de comerciant. Tocmai a venit un târguitor. “ Este o cunoştinţă mai veche, stabiliserăm să ne întâlnim, ca să îi dau două cărţi. Cu aceşti cumpărători statornici mă înţeleg de minune”, încheie Ion.


Îi interesează unde ajunge sufletul, după moarte


 La câţiva metri o găsim pe Livia Rădulescu, o altă negustoare. Pare plictisită. Vorbeşte despre viitorul afacerii, pe care îl pune pe seama lui Dumnezeu. “Noi nu ţinem cont de vremuri de criză, ne-am pus nădejdea în Hristos şi suntem mulţumiţi cu absolut tot ce ne dă. Haideţi, spuneţi ce vreţi, să trecem la subiect”, accentuează femeia. Îşi înfige un cot pe etajeră, în timp ce mâna stângă o îndreaptă spre bărbie, să se sprijine. E conştientă că dis de dimineaţă bate vântul pe la tarabă, nicidecum clienţii. S-a obişnuit. De câţiva ani, de când a obţinut autorizaţia pentru negoţul cu cărţi, între 7.00-11.00 se perindă simplii trecători, care răsfoiesc volumele, după care îşi continuă drumul.  Studenţii, adaugă Livia, nu mai sunt de mult categoria de bază a clientelei. „Cumpără forţat sau din pasiunea romanelor de iubire şi a celor mistice; vor să ştie ce se întâmplă cu sufletul după ce iese din trup. La modă mai sunt cele poliţiste, precum “Cadavrul din bibliotecă”, de Agatha Christie, şi chiar psihologice.

Pe ultimul loc se află medicina, cu excepţia celor de ginecologie şi a unor atlase de anatomie”, completează Livia. După care aminteşte din nou de Dumnezeu. „Staţi liniştită, nu ne lasă Cel de Sus să murim de foame. Niciodată nu ne-am văitat la vreme de nevoi, că Hristos scoate aur din piatră, numai să credem”, încheie Livia. 
Preţul cărţilor vechi de la tarabe variează între 2 -30 lei, negociabil. Reducerile pleacă de la 10%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite