Craiova a rămas fără protecţie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Peste 30 de ofiţeri şi subofiţeri craioveni sunt cercetaţi de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, oraşul rămânând, practic, fără protecţie din partea organelor de

>> Peste 30 de ofiţeri şi subofiţeri craioveni sunt cercetaţi de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, oraşul rămânând, practic, fără protecţie din partea organelor de ordine.

Inspectoratul General al Poliţiei Române este decis să facă ordine la Craiova. Conform unor surse din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj, peste 30 de ofiţeri şi subofiţeri craioveni se află în cercetări prealabile. Printre cei anchetaţi se numără fostul comandant al Inspectoratului comisarul-şef Georgel Enescu şi adjuncţii săi, comisarii Nicuşor Badea şi Liviu Ţiulescu.

Cutremurul care a zdruncinat din temelie Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj a început în urmă cu două luni, atunci când de la Inspectoratul General al Poliţiei Române a făcut la Craiova un control fără precedent.
Peste 20 de ofiţeri bucureşteni au descins în curtea inspectoratului şi, timp de două săptămâni, au luat la puricat toată activitatea conducerii poliţiştilor craioveni, numeroşi ofiţeri superiori fiind obligaţi să dea cu subsemnatul.


Scandalurile interne au dus la dezastru


Controlul nu a fost o surpriză pentru nimeni, având în vedere numeroasele scandaluri armate care bulversaseră Craiova şi a sesizărilor depuse pe adresa IGPR de către câţiva subofiţeri cercetaţi de conducerea inspectoratului.


"Lucrurile în poliţia doljeană sunt departe de lege. Fosta conducere a inspectoratului a încălcat numeroase prevederi legale în ceea ce priveşte activitatea poliţistuluide rând, a agentului care stă zi şi noapte în stradă. Li s-au încălcat drepturi fundamentale, printre care cele la zilele libere şi la plata orelor suplimentare, au fost sancţionaţi pentru motive imaginare sau li s-au acordat calificative nereale şi au fost mutaţi după bunul plac al conducerii inspectoratului.

Evident, toate aceste lucruri au indus o stare de tensiune şi nemulţumire generală în inspectorat care, coroborată cu problemele de pe stradă, a dus la o imagine dezastruoasă a poliţiei doljene", susţine Elvis Măceşanu, liderul filialei Dolj a Sindicatului ProLex.


Şefii poliţiei, "cu treabă" la IGP


După plecarea controlului la Bucureşti, la începutul anului, rând pe rând, o parte din ofiţerii superiori cu funcţii de conducere în cadrul inspectoratului au aflat că împotriva lor au fost demarate cercetările prealabile în vederea sancţionarii lor pentru activitatea depusă.

Conform unor surse din interiorul IJP Dolj, pe lângă fostul comandant comisar-şef Georgel Enescu mai sunt cercetaţi şi adjuncţii săi, comisarii-şefi Nicuşor Badea şi Liviu Ţiulescu. În plus, şi o parte din şefii de secţii de la Poliţia Municipală Craiova s-au trezit cercetaţi pentru activitatea depusă.

Printre aceştia se numără comisarul Valentin Gavrilă, şeful Secţiei IV, finul fostului comandant al IJP Dolj comisarul Popa Mauriciu, şeful Secţiei III, şi comisarul Tudor Constrantin, comandantul Secţiei II. Una peste alta, se pare că peste 30 de ofiţeri şi subofiţeri craioveni se află în cercetări prealabile în vederea sancţionării disciplinare.


Până când lucrurile se vor clarifica, sosit de urgenţă la Craiova, şeful IGPR, chestorul Gheorghe Popa, l-a numit comandant interimar la Dolj pe comisarul-şef Gheorghe Bică, fostul şef al Biroul de Combatere a Crimei Organizate (BCCOA) Craiova. "Am stabilit o strategie pentru a ţine în frâu conflictele stradale. Nu mă tem de acest post pentru că pe unde am fost m-am descurcat", a promis Bică.

>> Am stabilit o strategie pentru a ţine în frâu conflictele stradale. Nu mă tem de acest post pentru că pe unde am fost m-am descurcat
Gheorghe Bică,
comandant interimar la IJP Dolj

Scandal şi la justiţie

Reprezentanţii Tribunalului Dolj au protestat, ieri, faţă de declaraţiile din ultima vreme ale prefectului Silviu Dumitru, care ar fi spus că justiţia e vinovată că nu-i sancţionează exemplar pe interlopii care tulbură liniştea publică în Craiova. "Administraţia, prin vocea prefectului, a încercat să acuze justiţia pentru luptele de stradă din ultima perioadă. N-avem nici o vină pentru asta.

Dimpotrivă, justiţia a emis de-a lungul vremii mandate de arestare pentru cei din clanul Eminescu, din clanul Sandocan, pentru Enriko şi Gigioc, aşa că nu trebuie învinovăţită", a declarat judecătorul Laurenţiu Anghel, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Dolj.

Magistratul a adăugat că "reacţia nostră este, ce-i drept, fără precedent, dar cred că trebuia să o facem mai de mult faţă de o asemenea ingerinţă nejustificată a administraţiei în treburile noastre, pe care o simţim ca pe o presiune. Prefectul nu poată să ne spună cât timp să-i ţinem arestaţi pe unii sau pe alţii". (Irma Huculici)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite