Craiova: Au dispărut date din calculatoarele Inspectoratului Şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Au dispărut date din calculatoarele Inspectoratului Şcolar
Craiova: Au dispărut date din calculatoarele Inspectoratului Şcolar

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Lelioara Nicola, acuză inspectorii de specialitate demişi în urmă cu numai câteva zile că au şters date importante din calculatoarele instituţiei. Deşi fişierele au dispărut acum câteva zile, ISJ Dolj nu a anunţat până acum Poliţia.

Scandalul a izbucnit exact în momentul în care ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a venit la Craiova pentru a participa la Zilele Porţilor Deschise la Facultatea de Agronomie. Deşi de la presupusa dispariţie a datelor trecuseră deja trei zile, Andronescu a fost cea care a confirmat zvonul că din calculatoarele ISJ au dispărut date vitale pentru activitatea instituţiei, calificând situaţia drept una „anormală”. „Au dispărut toate datele cu privire la documentele din inspectorat, situaţia statistică, câţi elevi sunt în fiecare şcoală, câţi profesori şi aşa mai departe”,a spus Andronescu.

Poliţia nu a fost anunţată

Cu toate că de la dispariţia fişierele au trecut patru zile, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar nu au anunţat Poliţie, spunând că încă încearcă să identifice ce date s-au pierdut. Lelioara Nicola, şefa ISJ Dolj, s-a lăsat cu greu convinsă ieri să dea declaraţii despre acest subiect. Aceasta a spus că fişierele conţinând situaţii şcolare şi date statistice referitoare la unităţile de învăţământ doljene ar fi dispărut, la schimbarea inspectorilor de specialitate pe 26 mai. Supăraţi că au fost demişi, aproximativ jumătate din cei 25 de inspectori înlocuiţi din funcţie ar fi plecat atunci lăsând în urmă calculatoare goale. „Membrii din noua echipă managerială au constatat că în baza lor de date nu au găsit materialele necesare pentr a-şi continua activitatea. Sunt două posibilităţi: ori nu avut ce să găsească pentru că inspectorii nu şi-au făcut treaba, ori au plecat acasă cu acele date”,a  spus Nicola.
De cealaltă parte, fosta şefă a Inspectoratului, Diana Buşoi, în prezent directoare a Direcţiei Judeţene de Sport, a declarat că fişierele sunt stocate într-o bază de date aflată la informaticienii instituţiei, iar inspectorii actuali nu ştiu unde să le caute.

Au făcut din ţânţar armăsar

Pentru a verifica spusele părţilor implicate în scandalul de la Inspectorat, l-am întrebat şi pe omul-cheie în toată povestea, informaticianul instituţiei. Dorel Popa a declarat pentru „Adevărul” că, după părerea sa, toate părţile implicate au cam exagerat. „ Fişierele într-adevăr au dispărut şi nu mi se pare un gest frumos, cu atât mai mult cu cât 90% din ei nici nu le deschideau. Nu e vorba însă de o bază de date ci despre suportul rapoartelor cerute de şefii direcţi. Toate datele se regăsesc aşadar şi pe hârtie şi acestea ar trebui să fie baza. La câteva calculatoare s-au recuperat deja datele, dar cu pierderi. Ca o părere personală vă spun că la transmiterea datelor de la foştii la actualii inspectori nu ajutau aceste fişiere. Poate doar cele cu antete tipizate”,a spus Dorel Popa.

Infracţiune

Adrian Căpraru, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, a declarat că Poliţia s-a autosesizat în acest caz şi compartimentul de specialitate din cadrul Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate va demara cercetările pentru a stabili dacă cele sesizate se confirmă. Fapta de a modifica, şterge sau deteriora date informatice fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la doi la şapte ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite