De la naşu’ pentru finu’: ia un avocat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La 30 ianuarie 2010, Mircea Băsescu a botezat o nepoată de-a lui Bercea Mondial
La 30 ianuarie 2010, Mircea Băsescu a botezat o nepoată de-a lui Bercea Mondial

Mircea Băsescu nu-şi lasă rudele la greu, fapt demonstrat de sprijinul acordat finului său, Bercea Mondial, căruia i-a pus la dispoziţie avocatul familiei.

Familia interlopului Sandu Anghel (44 de ani), cunoscut de toată lumea sub numele de Bercea Mondial, din Drăgăneşti-Olt, apelează la toate relaţiile pentru a-l scoate din puşcărie pe şeful clanului. Ultima încercare: familia preşedintelui României. Mircea, fratele lui Traian Băsescu, este naşul de botez al unei nepoate de-a interlopului. În calitate de părinte spiritual al fetiţei din clanul Bercea, Mircea Băsescu îşi face datoria şi intervine pe lângă Sorin Calafus (61 de ani), avocatul familiei sale, pentru a-l apăra pe liderul interlop.

Sarabanda declaraţiilor

Ieri, la Curtea de Apel Craiova s-a judecat recursul făcut de Parchet împotriva măsurii de eliberare din arestul preventiv dictată de Tribunalul Olt în favoarea interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. El este arestat din luna februarie pentru mai multe fapte penale, printre care tentativă de omor calificat, după ce şi-a înjunghiat un nepot într-un bar din localitatea natală Drăgăneşti-Olt. Ieri-dimineaţă, pe holurile Curţii de Apel Craiova şi-a făcut apariţia Şerban Calafus (32 de ani), fiul lui Sorin Calafus (61 de ani), avocatul familiei Mircea Băsescu (57 de ani).

Şerban Calafus nu s-a sfiit să declare că îl reprezintă în instanţă pe Bercea Mondial la insistenţele lui Mircea Băsescu, „date fiind legătura şi afinitatea dintre familia Anghel şi familia Băsescu".  La întrebarea dacă l-a convins onorariul sau faptul că l-a rugat Mircea Băsescu, Şerban Calafus a spus: „Şi, şi". Ulterior, speriat de propriile declaraţii, preluate de mass-media, tânărul avocat a încercat să dezmintă, invocând faptul că spusele sale ar fi fost interpretate de ziarişti. Însă înregistrările video şi audio îl contrazic.

„Chezaş a fost Mircea Băsescu"

După gafa făcută de fiu, avocatul Sorin Calafus a încercat să clarifice lucrurile. El a povestit pentru „Adevărul" cum a ajuns să-l apere pe Bercea Mondial. „A venit familia lui la Constanţa, la noi, şi a spus că doreşte «cel mai bun avocat». Asta se întâmpla în urmă cu o lună. Şi apoi chezaş a fost Mircea Băsescu".



Societatea de avocatură l-a desemnat pentru acest caz pe Şerban Calafus, fiul lui Sorin Calafus. Avocatul era mulţumit că instanţa a admis cererea lor de strămutare a dosarului. „Suntem de acord să-l mute oriunde în Ţara Românească, pentru că acolo instanţa e roşie", a spus Calafus. El crede că magistraţii sunt aproape de o „eroare judiciară, întrucât nu Bercea Mondial este cel care a săvârşit fapta".

Mircea Băsescu: „Şi care ar fi problema?"

În urma noului scandal în care este implicat numele său, Mircea Băsescu a încercat iniţial să nege faptul că ar fi „pledat" pe lângă avocatul său, Sorin Calafus, să-l apere pe finul său Bercea. „Niciodată nu am vorbit cu el despre Bercea Mondial. Şi care ar fi problema dacă ar fi şi avocatul lui Bercea? Un avocat trebuie să-l apere şi pe fratele preşedintelui, şi pe ultimul tâlhar. Sau un medic care trebuie să salveze viaţa şi a fratelui preşedintelui, dar şi a ultimului om de pe pământ", a declarat Băsescu pentru „Adevărul".  Tot ieri, fratele preşedintelui declara pentru Mediafax: „Nu eu i-am cerut să-l apere pe Bercea Mondial. Sunt o casă de avocatură, una foarte cunoscută aici la noi (Constanţa).

Tatăl lui Şerban, Sorin Calafus, m-a reprezentat pe mine în procesul pe care l-am avut cu Sorin Roşca Stănescu, dar nu i-am cerut eu să-l apere pe Bercea (...) Am vorbit cu Sorin Calafus despre acest caz, ca şi despre alte cazuri de acest fel de la noi din ţară. Mi se pare normal să vorbim. Dar nu i-am cerut niciodată să-l apere pe Bercea Mondial. E o casă mare de avocatură, e treaba lor pe cine aleg să apere", susţinea Mircea Băsescu.

infografie

În cele din urmă, el s-a dezis total de afirmaţiile lui Şerban Calafus. "Consider impardonabilă şi neprofesională atitudinea tânărului avocat Şerban Calafus, care a încercat să-şi facă reclamă vehiculând numele Mircea Băsescu în acest caz. Atenţionez pe această cale firma de avocatură că, dacă nu clarifică imediat, în mod explicit, natura relaţiei profesionale cu Sandu Anghel, fără a lăsa loc de dubii sau interpretări care să mă plaseze în această conjunctură, sunt dispus să renunţ imediat la serviciile lor", declara, ieri după-amiază, Mircea Băsescu.

"Am vorbit cu Sorin Calafus despre acest caz, ca şi despre alte cazuri de acest fel de la noi din ţară (...), dar nu i-am cerut niciodată să-l apere pe Bercea Mondial.''
Mircea Băsescu fratele preşedintelui

"A venit familia lui Bercea la noi şi a spus că doreşte «cel mai bun avocat». Asta se întâmpla în urmă cu o lună. Şi apoi chezaş a fost Mircea Băsescu.''
Sorin Calafus  avocat

Bercea rămâne în arest

În ciuda numelor grele vehiculate, ieri, la termenul de la Curtea de Apel Craiova, magistraţii au respins cererea lui Bercea de a fi judecat în stare de libertate, deşi judecătorii de la Tribunalul Olt au decis în două rânduri ca interlopul să fie judecat în arest.  

Calafus senior, avocat şi revoluţionar

Sorin Calafus (61 de ani) este un bine cunoscut avocat constănţean, doctor în Drept, care a ratat de curând alegerile la funcţia de decan al Baroului local. Este revoluţionar cu certificat, fondator al unor ONG-uri, uniuni şi fundaţii. A fost preşedinte al Clubului Rotary International în perioada 1999-2000 şi asistent guvernator al Cluburilor Rotary din România şi Republica Moldova (2000-2002). Sorin Calafus şi-a încercat norocul şi în afaceri, deschizându-şi după Revoluţie o consignaţie, o editură şi un han la 2 Mai, toate sub denumirea Hellios. Afacerea cu buticul n-a rezistat, dar Hellios a rămas simbolul avocatului Calafus.

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite