Craiova: Şomerii învaţă să fie ospătari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot urma gratuit cursurile organizate de Centrul de Formare Profesională a Adulţilor.Cursanţii ne-au arătat astăzi ce au învăţat la cursul de ospătărie.

„Bună ziua! Bine aţi venit în unitatea noastră! Permiteţi-mi să vă conduc la o masă”, ne întâmpină Adina, o tânără abia ieşită de pe băncile Liceului Energetic. Ne aşezăm şi aşteptăm să vedem ce au învăţat cei 14 elevi ai cursului de ospătărie organizat de Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) Craiova. Astăzi vom servi peşte, o mâncare care, după spusele profesoarei Sorina Gătej, trebuie musai servită în obiecte calde. Cu mici emoţii, Adina învaţă să pună în practică ce a învăţat la curs: aşează farfuriile pe partea dreaptă şi serveşte platoul pe partea stângă. Mâncarea imaginară e culeasă cu grijă de pe platou cu ajutorul unor cleşti. Vine imediat şi vinul, neapărat rece şi alb. Urmează etapa debarasării. Tacâmurile sunt atent ridicate şi aliniate pe partea dreaptă.

Şomerii se pot califica în 32 de meserii

În fiecare an, sute de doljeni rămaşi fără un loc de muncă caută sprijinul Centrului pentru a se reorienta profesional. Alţii vin la sediul de la fostul Şomaj din Brazdă pentru că ies de pe băncile şcolii şi nu ştiu încotro să o apuce. Iuliana Cârticioiu, mamă a doi copii, a lucrat mulţi ani în croitorie, dar a decis să-şi schimbe meseria după ce a fost trimisă în şomaj. „Nu am mai vrut croitorie pentru că se lucra 12 ore, câteodată şi sâmbăta, iar banii erau destul de puţini”, ne-a spus Iuliana.

Un curs minim durează 360 de ore, dar sunt meserii unde e nevoie de 720 sau chiar 1080 de ore de studiu. „Pentru şomeri şi persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă aceste cursuri sunt gratuite, dar le putem organiza contracost şi pentru cei care realizează venituri. Fiecare cursant are transportul gratuit până la centru, chiar dacă provine din mediul rural”, ne-a declarat Mihaela Cotigă, directoarea Centrului. Sunt organizate cursuri de bucătari, ospătari, operator calculator, zidar, manichiuristă, frizer sau cameriste, în total 32 de meserii. La finalul cursurilor va fi eliberată de către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii o diplomă care poate fi recunoscută şi în străinătate.

Pentru recunoaşterea diplomei în străinătate, cei interesaţi pot face o cerere către Direcţiile de Muncă, în urma căreia vor primi un atestat pe baza diplomei de absolvire a cursului.

Cele mai solicitate cursuri ale CRFPA Craiova sunt cele de ospătar, bucătar, operator calculator, zidar, pietrar, zugrav, manichiuristă, frizer, cameristă, recepţioner dar şi cursurile de mentori şi formatori destinate persoanelor cu studii superioare.
La absolvirea cursurilor se obţin două tipuri de certificate de competenţă:
a) pentru programe de calificare sau recalificare, certificat de calificare profesională;
b) pentru programe de iniţiere, perfecţionare, specializare, precum şi la absolvirea fiecărui modul, în cazul programelor de formare profesională structurate pe module, certificat de absolvire.
Certificatele de calificare profesională sau de absolvire se eliberează însoţite de o anexă denumită ,,Supliment descriptiv al certificatului", în care se precizează competenţele profesionale dobândite.
Pentru mai multe detalii despre programele Centrului Regional puteţi accesa link-ul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite