Craiova: Scorpionii Roşii au scos florile din sere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia Zilei Forţelor Terestre, 8 militari de la Brigada 2 Infanterie „Rovine” au scos la lumină, din serele Parcului Romanescu, panseluţe şi muşcate. Alţi 12 luptători au nivelat pământul, pe tronsonul dintre Stadionul „Ion Oblemenco” şi luncă, pentru a putea fi plantate florile.

La ora 8.00, ostaşii cărau din sere ghivecele cu begonii şi le aşezau pe spaţiul din afară. Îmbracaţi în haina de soldat, cu bocancii împroşcaţi de nămol, cu toţii s-au pus pe treabă timp de patru ore, până la 12.00. Daliile şi muşcatele din parc vor fi plantate peste două săptămâni pe zonele verzi din oraş, cum ar fi aleile de pe Calea Bucureşti sau în cartierul 1 Mai. Chiar dacă cerul ameninţa cu ploaie, nu s-au speriat, ci au transportat la aer sute de dalii. Scorpionii spun că nu este o ruşine să munceşti. Cei mai mulţi au crescut la curte şi au îmbrăţişat agricultura de la opt-nouă ani.


Preferă lalelele şi trandafirii roşii


Sorin Minea este un soldat de 27 de ani care iubeste lalelele şi, în special, trandafirii roşii. Colegii îi cataloghează drept un romantic incurabil. Sorin recunoaşte că este sensibil când vine vorba de natură şi că suferă când vede că oamenii o negljează. „Faţă de noi, chinezii sunt mult mai igienici şi atenţi cu mediul înconjurător. Ei preferă să stea nemâncaţi decât să-şi lase plantele neîngrijite. Românii încă nu au ajuns la acest stadiu, lucru care mă doare”, explică Sorin. Este nedumerit de ce trecătorii aruncă pe jos resturi de mâncare şi ambalaje de la napolitane sau ciocolate. Îşi aminteşte însă că, odată, chiar el împrăştia hârtii în plină stradă. „Când eram la volan, mi se părea dificil să opresc maşina, şi deschideam geamul ca să deversez reziduurie. Acum îmi pare rău pentru că, dacă toţi am proceda astfel, în jurul nostru ar fi numai deşeuri”, încheie Sorin.


Grădinar din copilărie


Ion Magdalena, fruntaş în brigadă, are 20 de ani şi este cel mai tânăr luptător prezent astăzi în Parcul Romanescu. Provine din Stoeneşti, Gorj, şi povesteşte că în copilărie florile erau viaţa lui. Dacă la 10 ani, băieţii de vârsta lui băteau mingea la fotbal, Ion îşi lua salopeta şi intra în mijlocul răzoarelor de crizanteme şi narcise. După ce smulgea buruienile, se ducea la pompă, apuca furtunul şi stropea trandafirii. De ceva vreme s-a mutat la Craiova, însă patima lui pentru natură a rămas aceeaşi. La două-trei săptămâni se întoarce în comuna de baştină şi revine la munca de copil: grădinăritul.
Marian Stan are două ofuri:  spaţiile de joacă insuficiente şi gunoaiele care se întind între tomberoane şi balansoare. Are 23 de ani şi spune că îşi scoate frecvent la plimbare soţia şi copilul, prin parc. De cele mai multe ori rămâne dezamăgit de ceea ce remarcă: doljeni care folosesc tufişurile pe post de containere.


Este proprietarul unei sere


 „Sănătatea celor mici este adesea afectată de mizeria pe care noi o producem. Am acceptat să particip la această acţiune pentru că îndrăgesc curăţenia, sunt pasionat de flori şi nu mi se pare greu sau jenant să lucrez cu panseluţele”, ne-a vorbit Marian. Deşi locuieşte în Craiova, ostaşul deţine la Desa o adevărată seră cu roşii, castraveţi, dar şi cu lalele, narcise şi crizanteme. Dacă soţia este principalul gradinar, Marian este asistentul. Craioveanul ştie, încă din şcoala generală, că florile au nevoie de apă, lumină şi căldură. „Sunt ca fiinţele, dacă nu le dai necesarul de lumină, se usucă, iar dacă le uzi în exces, mor”, adaugă militarul.


Au greblat pământul


Restul ostaşilor au pus mâna pe lopeţi şi au nivelat astăzi 130 metri de pământ de pe tronsonul din vecinătatea Stadionului „Ion Oblemenco”. Scorpionii ne-au explicat că sunt familiarizaţi cu sapa sau grebla, pentru că merg frecvent la ţară ca să sape viile sau porumbul de pe câmp. Unii dintre soldaţi ne-au spus, în glumă, că munca face muşchiul mai frumos.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite