Craiova: S-a pus cruce pe Centrul de Transplant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Nr.1 Craiova a afirmat că, pe vreme de criză, înfiinţarea Centrului de Transplant nu mai este o prioritate.

„Noi acum ne canalizăm pentru cheltuieli de personal, ne străduim să avem medicamente în spital, aparatură de calitate. Centrul necesită investiţii prea mari, pe care noi nu le avem”, este justificarea dr. Calangiu. Aceeaşi conducere a spitalului anunţa, în ianuarie 2008, că spitalul se află în faza de evaluare a costurilor în ceea ce priveşte dotarea destinată centrului. În 2009 însă planurile s-au schimbat.

„Noi am încercat să facem tot posibilul pentru ca aceste secţii să fie o realitate. Bugetul este mic. Ne dorim foarte mult să deţinem, în Craiova, un Centru de Transplant, dar noi trebuie să ne gândim cum să trecem cu bine de criză”, a completat dr. Cristina Calangiu.

Despre luna sau anul în care centrul ar putea fi terminat, managerul ne-a dat explicaţii. „Nu avem cum să ştim când sau dacă acest centru o să fie finalizat, în Craiova. Mai este o problemă: pentru implementarea proiectului este nevoie de o pregătire suplimentară a personalului medical. Doctori competenţi avem, numai că aceştia ar trebui să ajungă la Bucureşti să urmeze o serie de cursuri. Pentru a realiza un transplant de rinichi, unui medic ar avea nevoie de aproximativ şase luni de pregătire, dar nouă ni s-au solicitat doi ani. Nu mi se pare normal. În plus, toate documentele şi avizele au nevoie de timp”, a completat managerul SJU Craiova.

Spaţiu şi personal există, aviz nu

Directorul medical al spitalului, dr. Bogdan Fănuţă, spune că un centru de transplant este o necesitate în condiţiile în care există medici, personal auxiliar şi spaţiu. „Ultimul demers la Ministerul Sănătăţii a fost în decembrie, anul trecut. Este o situaţie dificilă cu acest proiect. Avem chiar un medic ce intenţionează să plece la Bucureşti pentru specializare în transplant, chiar dacă nu există persectivă imediată pentru realizarea centrului. De la minister ni s-a explicat că avizele pentru centrele de transplant se dau în funcţie de numărul de operaţii. Nu rentează să fie prea multe centre dacă nu creşte numărul de transplanturi făcute, pentru că la nivel de centru va scădea numărul de intervenţii. Cu toate acestea, noi insistăm că în sudul ţării oamenii au nevoie de centru de transplant”, a declarat dr. Bogdan Fănuţă.
Directorul medical al spitalului a spus că spaţiul potrivit pentru centru este la blocul operator de la etajul şapte al unităţii medicale din Craiova. Costurile estimate pentru dotarea Centrului de Transplant ar depăşi 300.000 de euro şi ar trebui să vine de la MSP şi de la Consiliul Judeţean Dolj.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite