Craiova: Rugăciuni pentru cei care au săvârşit omoruri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Rugăciuni pentru cei care au săvârşit omoruri
Craiova: Rugăciuni pentru cei care au săvârşit omoruri

Sute de credincioşi s-au adunat în această dimineaţă la bisericile din Bănie pentru Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul sărbătorii “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Biserica Ortodoxă a rânduit ca ziua de 29 august să fie zi de post aspru. În această zi, numită şi “Sfântul Ioan de Toamnă”, credincioşii ţin post şi respectă mai multe obiceiuri care le amintesc de sacrificiul sfântului.

Tradiţia spune că astăzi nu se taie fructele şi legumele cu formă rotundă, pentru că amintesc de tăierea capului Sfântului Ioan. Nu se mănâncă sub nicio formă varză sau pepene, pentru că se spune că sfântului i-a fost tăiat capul ca pe o varză. Tot în această zi nu se taie nimic cu cuţitul, ci totul se rupe cu mâna.

În popor se vorbeşte şi de un post care ţine “de la cruce până la cruce”, un post de două săptămâni, neconsemnat în calendarul creştin, care avea rolul de a-i curăţi pe cei care au săvârşit omoruri sau alte păcate grave. Postitorii mâncau în această zi numai o turtă de grâu sau de mălai.

Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc care se încheie pe data de 31 august. Pe 1 septembrie începe un nou an bisericesc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite