Craiova: Notarii doljeni strâng cureaua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile notarilor din Craiova s-au redus cu peste 50% de la începutul anului pe fondul scăderii dramatice a tranzacţiilor în domeniul imobiliar. 3 notari din Craiova au fost nevoiţi să dea afară oameni din cauză că nu mai au activitate.

Criza a afectat şi notarii din Bănie, care au de câteva luni portofelele mai mult goale. Pentru că vânzările în domeniul imobiliar au tins în ultima perioadă spre zero, câteva cabinete de acest gen şi-au restrâns activitatea. O situaţie întocmită de Camera Notarilor relevă faptul că veniturile notarilor au scăzut în medie cu peste 50% în primele luni ale lui 2009, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În plus, potrivit preşedintelui Camerei Notarilor Publici Craiova, Gheorghe Ciovică, câţiva notari din Craiova au trecut deja şi la disponibilizări. „3-4 birouri au trecut în şomaj personal pentru că nu fac faţă cheltuielilor. Sunt birouri notariale care fac 40 de milioane vechi pe lună din care trebuie să plătească şi salarii, utilităţi şi consumabile. De unde să le ajungă? Dacă nu disponibilizează, lucrează în pierdere”,a declarat Ciovică pentru Adevărul de Seară. Acesta a precizat că tendinţa se păstrează şi în aprilie, deşi specialiştii au prognozat o revigorare a pieţei imobiliare.

Veniturile din ipoteci, reduse cu 75%

Deşi notarii se feresc să spună că această perioadă e departe de a fi una înfloritoare, cifrele vorbesc de la sine. Scăderea cea mai mare s-a produs în segmentul ipoteci, unde veniturile s-au diminuat cu peste 75%, potrivit centralizatorului realizat de Camera Notarilor Publici Craiova. Gheorghe Ciovică e de părere că, chiar şi în cazul în care piaţa imobiliară îşi va reveni în a doua parte a anului, doljenii nu se vor mai repezi să-şi ipotecheze locuinţele din cauză că se tem că îşi vor pierde locul de muncă. În schimb, s-ar putea ajunge iar la situaţia din urmă cu câteva zeci de ani, când tranzacţiile erau perfectate prin chitanţe de mână. „Oamenii nu mai au bani şi să o să ajungem iar la situaţia când se eliberau chitanţe de mână, aşa cum se întâmpla în urmă cu mulţi ani. Să vedeţi apoi procese!”, a spus Ciovică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite