Craiova: Maria Stalea, la 24 de ani comandă militari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După majorat a tras pentru prima dată cu mitraliera încărcată cu muniţie. I-au trecut prin mână zeci de arme. În prezent, Maria conduce o unitate militară formată din 18 subofiţeri şi ostaşi.

„Drepţi! Înainte! La dreapta!”, sunt replicile cu care Maria îşi începe ziua de lucru. Eşte şef de pluton de aproape doi ani, la Batalionul 26 Infanterie, din Craiova.

Exploziile, la vârsta tinereţii

La 24 de ani foloseşte explozibil, învaţă să mineze terenuri, să devasteze drumuri, ca să înfrângă duşmanii, în bătălii. Maria este o tânără sensibilă, după cum susţine, dar dură când intră în acţiune. „La 7.30 venim la program, ne echipăm, ieşim la raport, vedem plutonul, verificăm prezenţa şi dacă militarii sunt echipaţi. Între 8.00 şi 14.00 are loc instrucţia. Noi suntem companie de geniu, adică ne ocupăm de construcţii, de amenajări obstacole în teatrele de operaţii, ruinăm căi de comunicaţii, pentru a îngreuna deplasarea forţelor inamicului”, povesteşte Maria.
 
Craioveanca vorbeşte în termeni precum „civili” şi „forţe terestre” ca de două lumi diferite. De fapt, motivul pentru care s-a hotărât să urmeze academia militară a fost să experimenteze altceva. Însăşi profesia a fost o provocare la o viaţă alertă, într-o lume în care ordinele şi ascultarea sunt principiile de bază. Maria a tras cu arma de la 19 ani, în timp ce colegi de-ai ei se distrau la petreceri. „Am fost pregătiţi la început fără muniţie, am învăţat principii de funcţionare, de aceea nu îmi este frică de foc. În momentul când am pătruns tainele armelor, pistoalele nu mi-au mai creat probleme”, precizează tânăra.

Sancţionează pe cei trecuţi de 40 de ani

La 23 de ani, a fost angajată direct ca şef de pluton. Majoritatea subalternilor săi sunt trecuţi de 40 de ani. Craioveanca mărturiseşte că sexul şi vârsta nu sunt importante în armată, ci ierarhia. Oamenii trebuie să fie supuşi, mai spune tânăra, ca să-şi poată face meseria pe câmpul de instrucţie şi, cu atât mai mult, pe teatrele de război. Există şi zile, potrivit Mariei, când subordonaţii nu vor sau chiar nu pot să îndeplinească comenzile. Mulţi dintre militarii pe care îi conduce se apropie de vârsta pensionării, alţii s-au îngrăşat şi nu pot alerga 3000 de metri.
În aceste cazuri, Maria le dă sancţiuni, avertismente şi chiar propune comisiilor abilitate să le taie din salarii. „La muncă nu ţii cont decât de reguli! La sfârşitul fiecărui an întocmim o fişă de apreciere profesională a militarilor. Sunt momente când trebuie să fiu severă, când îmi pare rău că refuz, dar asta e! Militarii trebuie să exerseze ca să fie pregătiţi pentru zilele când or să lupte, în mod real, pe teatrele de război. E nevoie să fim profesionişti în calcule, să avem deprinderi bine formate. Nu ne permitem să greşim”, este concluzia tinerei, şef de pluton.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite