Craiova: Leoaica din parc a născut doi pui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi sunt sănătoşi, speranţa lor de viaţă este redusă. Personalul administrativ al grădinii zoologice nu poate lua puii de lângă mama lor, iar în cuşca de 200 mp sunt găzduiţi alţi doi lei maturi.

Răgetele leoaicei din Grădina Zoologică au atras ieri dimineaţă atenţia trecătorilor prin Parcul Romanescu. Aceasta a născut doi pui sănătoşi, care au însă şanse mici de supravieţuire. „Dacă am încerca să-i scoatem din cuşcă ar fi greu, pentru că noi nu dispunem de personalul necesar să îi crească în primele luni. Ar trebui hrăniţi din trei în trei ore şi ar avea nevoie de atenţie specială, ori nouă ne este practic imposibil să facem asta”, a declarat Ion Cojocaru, administratorul Grădinii Zoologice.
„În alte condiţii, am fi putut face mai mult pentru aceşti pui. Deocamdată, există un studiu de fezabilitate realizat pentru un plan de reabilitare şi reorganizare a  Grădinii Zoologice. 75% din fondurile necesare le vom obţine de la Ministerul Mediului, care derulează un astfel de program de susţinere a parcurilor zoo din toată ţara. Până la sfârşitul lunii mai ar trebui să începem să primim banii de care avem nevoie pentru demararea lucrărilor”, a adăugat Ion Cojocaru.
„Nu renunţăm la niciun exemplar”

Spaţiu prea mic, spun oamenii


Costul lucrărilor de reabilitare a Grădinii Zoologice din Craiova se ridică la 2.400 de lei. „Am depus deja documentaţia necesară, a mai rămas cadastrul de făcut. Încercăm să grăbim demararea lucrărilor pentru că se impune lărgirea spaţiilor în care sunt găzduite animalele”, a mai precizat Cojocaru.
Grădina Zoologică din Parcul Romanescu nu deţine în acest moment autorizaţie pentru animalele carnivore, tocmai din cauza spaţiului, prea mic în raport cu normele în vigoare, în care sunt ţinute animalele. „La finele anului viitor, când vom finaliza reorganziarea spaţiilor pentru animale, vom obţine şi autorizaţia pentru animalele carnivore. În prezent, pentru lei avem doar 200 mp din cei 600 necesari, pentru jaguar doar 70 mp din cei 400 pe care ar trebui să-i avem, iar la urşi doar 80 mp din cei 400 prevăzuţi de norme”, a recunoscut Cojocaru.
În ceea ce priveşte numărul animalelor deţinute, acesta va rămâne neschimbat. „Nici nu vom mai aduce altele, dar nici nu renunţăm la vreun exemplar din cele pe care le avem deja. După reorganizare, vom întruni toate condiţiile prevăzute de legile în vigoare şi vom avea şi suficient spaţiu pentru animale”, a mai spus administratorul Grădinii Zoologice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite