Craiova: Ilie Năstase a sărbătorit cu militarii voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul tenismen Ilie Năstase a îmbrăcat ieri din nou uniforma de militar cu o ocazie specială. Cea mai mare promoţie din ţară de militari voluntari a absolvit stagiul de formare la „Batalionul 1 Instrucţie Olt” din Caracal, iar fostul mare tenismen al României, totodată general în rezervă a fost cel care le-a înmânat diplomele.

Peste 700 de tineri s-au înscris la pentru a urma o carieră militară. Veniţi din toată ţara, aceştia s-au simţit, după cum au declarat, onoraţi să aibă ocazia să îl cunoască pe marele tenismen. Nu numai atât, dar au şi aflat, spre marea lor surprindere, că Ilie Năstase este cadru militar, general maior în rezervă.

I-a pupat pe toţi, la rând


Încă de când a intrat pe poarta unităţii, Năstase nu a păstrat rigorile militare, întâmpinând cu căldură cadrele militare care îl aşteptau. De la reprezentantul Statului Major al Forţelor Terestre, Colonelul Nicolae Dragomir, comandantul unităţii de la Caracal, locotenent-colonelul Aurelian Brănescu, până la alte cadre militare însărcinate să primească delegaţia au fost pupaţi de Ilie Năstase şi nu salutaţi milităreşte. Tinerii care s-au înrolat voluntar şi de ieri şi-au început cariera militară au fost felicitaţi de Năstase, care a recunoscut că nu este uşor să treci printr-o astfel de pregătire. „Eu n-aş fi trecut testele de la evaluarea care vi se face. Pe vremea mea nu se făcea aşa ceva”, şi-a amintit marele campion al României.


Nu au lipsit comentariile pe tema sportului, însă nu înainte ca marele maestru al tenisului să viziteze baza sportivă a unităţii militare caracalene. „Ar trebui în fiecare dimineaţă stabilit un program de sport pentru aceşti militari, cu atât mai mult cu cât bazele sportive, deşi modeste, există. Însă, într-adevăr, fondurile necesare performanţelor în sportul militar lipsesc”, este de părere Ilie Năstase. Vizitând şi terenul de tenis, Năstase a încins o partidă chiar cu locotenent-colonelul Aurelian Brănescu, comandantul unităţii. „Dacă nimeriţi mingea pe terenul ăsta când jucaţi, sunteţi chiar buni”, a exclamat marele tenismen, care a recunoscut că a jucat pentru prima dată tenis în uniformă militară, şi pe ciment în loc de zgură. Mai mult, Năstase şi-a exersat tehnica în lovitura pe la spate, dându-le spectatorilor o lecţie de tenis.

"Mirosul de popotă îmi aduce aminte de pârjoale şi fasolea cu costiţă!"

 Aminitirile l-au năpădit însă când a intrat în popota unităţii. „Au trecut 50 de ani şi mirosul de popotă încă îmi mai aduce aminte de pârjoalele şi fasolea cu costiţă pe care le mâncam când eram tânăr, în armată. Făcute la ceaun, aveau un gust incredibil”, a mărturisit Năstase. 
 Încântaţi de prezenţa simbolului tenisului românesc dar şi de gândul că şi-au început cariera militară, tinerii soldaţi au mărturisit că nu le-a fost uşoaraă acomodarea cu ritmul vieţii în armată, dar pasiunea pentru domeniu militar cât şi motivaţia financiară au fost tot ce au avut nevoie ca să treacă cu bine peste obstacole. „Salariul este foarte atractiv, mai ales în vremurile astea de criză, dar este foarte important că îmi place domeniul. Întotdeauna mi-am dorit să fac asta, vedeam filme de război. Iar aici am descoperit că poţi să îţi faci prieteni adevăraţi, care îţi rămân pentru o viaţă”, în opinia lui Ionuţ Rotaru, de 21 de ani din Bihor.

Însă ca orice cariera, şi armata are avataje, dar şi dezavantaje. „Nu este uşor să-ţi laşi familia şi pe cei dragi în urmă. Mi-a fost greu la început, mai ales când nu reuşeam să mă adaptez la rigorile armatei, însă a fost doar începutul, pentru toţi la fel. După o săptămână am început să ne adaptăm şi am reuşit să trecem cu brio toate încercările”, a recunoscut Andrei Ţibac de 20 de ani, din Bistriţa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite