Craiova: Florin Truică colindă munţii pentru plante medicinale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doljeanul culege pedicuţă de la munte, o plantă medicinală, pe care o vinde românilor din toate oraşele. În urmă cu patru zile, un urs a trecut la doi metri de el. 

Nea Florin este din Craiova, însă de cinci ani obişnuieşte să colinde pădurile, în căutare de pedicuţă sau, cum mai este denumită în popor, brădişor. Planta, care are vrejuri de unu-doi metri, este adunată din judeţul Hunedoara, de la Lupeni sau Peştera Bolii. Mai tot timpul, craioveanul pleacă la drum însoţit de nepoţica de opt ani.


„Ursul era mare cât un bou”


Povesteşte că prima dată a dat cu ochii de urs în urmă cu două luni. N-a luat-o la fugă, ci şi-a continuat liniştit treaba. De atunci a urmat un adevărat serial, în care urşii mergeau pe lângă bărbat o dată la două săptămâni. „Animalul era mare cât un bou. Duminică, săptămâna trecută, în jurul orei 11.30, a coborât jos, uşor, spre izvorul de la Băniţa, între Peştera Bolii şi Petroşani. El făcea «Mor, mor, mor» şi se îndrepta spre apă, eu smulgeam în tihnă vrejurile. Nu mi s-au înmuiat picioarele de frică. Dumnezeu nu lasă ca să mănânce omul credincios, ursul devine rău doar dacă îl zgândări”, ne-a spus Florin Truică. Olteanul e obişnuit să privească, de la mică distanţă, nu doar urşii, ci şi scroafele. „Femela mistreţului era cu purcei. Mă miram când se freca de copac, iar copiii ei fugeau după ea de ameţeau; scroafa o rupea la fugă, ca puii să se hrănească singuri. Mi-am făcut cruce de uimire”, a completat craioveanul. 
S-a îndrăgostit de pedicuţă, pentru că l-a vindecat de paralizia de pe partea dreaptă. Olteanul susţine că, în urmă cu câţiva ani, i s-a rupt clavicula. Medicul l-a informat că suferă de paralizie. Florin Truică nu s-a descumpănit, ci a făcut perne medicale din brădişor, le-a stropit cu spirt în fiecare zi, trei săptămâni, timp în care le aşeza pe claviculă, în fiecare seară. Într-o zi a apăsat pe os şi a văzut că nu mai are probleme. S-a dus direct la doctor, care a rămas cu gura căscată când a văzut minunea.


Aflaţi din Adevărul de Seară de joi, din Craiova, pentru ce afecţiuni a cumpărat Stela Popescu pedicuţă de la vraciul craiovean.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite