Craiova: Eugen Cherulescu restaurează cu dragoste şi smerenie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sus pe schele, până la 30 de metri înălţime, se rupe de lume şi devine una cu pictura religioasă pe care trebuie să o redea bisericii aşa cum a făcut-o creatorul ei.

Respectul faţă de cel de lângă el te face să scoţi pălăria în faţa lui Eugen Cherulescu. O prezenţă firavă, timidă, ce preferă să-şi lase munca să vorbească despre el. Cu trei decenii în urmă, începea să lucreze ca decorator, la ICS Alimentara. „Aranjam vitrinele, pictam panourile cu animale, scriam preţuri, aranjam şi prin interioare ca să capete puţină culoare“, povesteşte Eugen Cherulescu. A fost perioada de care îşi aminteşte prin prisma prieteniei de-o viaţă cu pictorul Mircea Gheorghiu. „A plecat mult prea devreme dintre noi. Mi-au plăcut la el caracterul şi talentul. S-ar putea ca lumea să îl fi uitat şi e trist“, spune el cu mâhnire.

Restaurator la înălţime

Paşii l-au purtat, după Revoluţie, către restaurare de monumente, biserici, de clădiri vechi. A lucrat deseori şi la aproape 30 de metri înălţime, a mers în diferite colţuri ale ţării şi a călătorit metaforic prin istoria îndepărtată a pictorilor de icoane. Măiestria sa a şters urmele degradării şi a redat povestea şi înfăţişarea de odinioară ale multor lăcaşuri de cult. Uneori devine una cu lucrarea vreme de câţiva ani. „N-am să uit nicicând micuţa biserică de lemn adusă de la Detea în Dumbrava Sibiului. O frumuseţe. I-am refăcut picturile vechi de la 1600, creaţii ale meşterilor populari din acele timpuri“, îşi aminteşte restauratorul.

Mai multe amănunte în Adevărul de Seară Craiova.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite