Craiova: Doljul va fi dotat cu sisteme de alarmă pentru cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

41 de sirene electronice vor fi amplasate în mai multe localităţi riverane Dunării. Judeţul Dolj şi districtele Vidin, Montana şi Vratsna din Bulgaria vor beneficia de un sistem de alarmare în cazul producerii de cutremure sau inundaţii.

Valoarea proiectului se ridică la 975.000 de euro şi este realizat de către Consiliul Judeţean Dolj (CJ), în parteneriat cu autorităţile din Lom - Bulgaria. În cadrul proiectului intitulat “Creşterea capacităţii de management şi de reacţie a regiunii transfrontaliere în cazul producerii de calamităţi naturale” se va construi un centru de monitorizare, alarmare şi intervenţie. 
“Instituţiile care intervin în situaţii de calamităţi nu vor mai fi luate prin surprindere atunci când se produce un cutremur sau când au loc inundaţii. E un sistem ultramodern, care ne aduce în epoca modernă din acest punct de vedere”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Instituţiile abilitate vor fi anunţate simultan

Centrul va funcţiona în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Oltenia şi va fi dotat cu echipamente şi tehnologii inovatoare, care vor fi conectate la fluxurile de date în timp real oferite de Direcţia Apelor Jiu, ANIF RA, Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj, Administraţia Naţională de Meteorologie - Centrul Meteorologic Regional Oltenia, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi de către autorităţile publice bulgare.

17 localităţi vor fi dotate cu sisteme de alarmă

“Sistemul va fi administrat de ISU Oltenia, iar în cadrul proiectului vor fi achiziţionate şi 41 de sirene electronice pentru 17 dintre localităţile doljene riverane fluviului Dunărea”, a precizat căpitanul Florin Cocoşilă, purtătorul de cuvânt al ISU Oltenia. Este vorba de Calafat, Ciupercenii Noi, Desa, Poiana Mare, Piscu Vechi, Ghidici, Rast, Negoi, Catane, Bistreţ, Cârna, Măceşu de Jos, Gighera, Ostroveni, Bechet, Calăraşi şi Dăbuleni. La Calafat vor fi amplasate şase alarme, iar la Dăbuleni, Bechet, Gighera şi Poiana Mare, câte trei astfel de echipamente. În celelalte localităţi vor fi amplasate doar câte două alarme electronice.  “Sperăm să nu fie nevoie să folosim acest sistem, dar nu mai vrem să trecem prin  ce-am trecut în urmă cu câţiva ani, când rămăsesem la stadiul de a trage clopotele la biserici pentru a  alarma populaţia”, a mai spus Prioteasa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite