Craiova: Craiovenii au servit o porţie de teatru pe peronul gării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Craiovenii au servit o porţie de teatru pe peronul gării
Craiova: Craiovenii au servit o porţie de teatru pe peronul gării

Piesa lui Matei Vişniec, jucată de şase actori ai Naţionalului sub ochiul regizorului Alexandru Boureanu, a smuls ropote de aplauze. Trenul Orient Express şi-a întins scena sub privirile uimite ale trecătorilor.

Actorii Geni Macsim, Adela Minae, Raluca Păun, Dragoş Măceşanu, Ştefan Mirea şi Marian Politic au întruchipat în legendarul tren Orient Express un Occident Express plin de simboluri decupate din realitatea imediată. Devenind pe rând personaje care decorează lumea gărilor, cerşetori, străini, emigranţi sau oameni cu ştaif, cei şase împreună cu regizorul Alexandru Boureanu au construit imagini care i-au adus pe spectatori într-o lume în care te loveşte când râsul, când plânsul. “Cred că a fost bine după reacţia oamenilor. Eu mă simt bine”, a mărturisit la sfârşit regizorul.

Spectatori cu sutele

“Occident Express” a adunat la un semn peste 400 de privitori, oameni de toate vârstele, din toate profesiile, care au primit cu uimire şi încântare spectacolul regizat de Alexandru Boureanu. “Ideea mi se pare originală. Nu mă aşteptam să fie atât de multă lume”, a spus Simona Vigaru, care i-a avut alături, tot ca spectatori, pe soţul Sorin şi pe fetiţa lor Miruna, căreia îi place trenul şi era tare supărată că nu putea urca în el. Frumos şi comic i s-a părut spectacolul lui Alexandru Pârvan şi o experienţă unică lui Petrişor Zamfirescu. “E greu să mai reconstruiţi aşa ceva în Craiova. Actorii sunt buni. Nu credeam că se pot transpune în atâtea roluri, atât de bine”, spune tehnicianul în telecomunicaţii.

Actorii, aplaudaţi de actori

Trupa care a jucat în Occident Express-ul lui Vişniec a fost aplaudată şi de marii actori ai Teatrului Naţional Marin Sorescu, Valer Dellakeza, Adrian Andone, Nataşa Raab. “Este o încercare, nu neapărat un eveniment şi bineînţeles că suntem aproape de colegii noştri”, a spus maestrul Dellakeza la finalul spectacolului. Unicul regret al directorului Mircea Cornişteanu a avut legătură cu sunetul uşor atins de zgomotul produs de circulaţia altor trenuri. Scriitori, poeţi, artişti plastici au mai completat sala improvizată pe peronul Gării Craiova.

Un proiect iniţiat în Bănie

Ideea proiectului Orient Express s-a născut la Craiova, în noiembrie 2007. Conducerea Teatrului de Stat din Turcia a pus la dispoziţie trenul realizat de Compania Turcă a Căilor Ferate şi a început marea călatorie culturală, ca proiect al Convenţiei Teatrale Europe din care face parte şi Naţionalul. Trenul a pornit pe 14 mai din Turcia, trece prin 11 oraşe din şase ţări. În gara noastră va mai fi şi în această seară. La ora 20.30 se va juca o producţie Schauspiel Stuttgart din Germania, “80 de zile, 80 de nopţi”, iar la 22.30 “Occident Exprees” de Vişniec. Apoi, celebrul tren va staţiona în gara din Timişoara de Nord şi îşi va continua drumul spre Novi Sad, Zagreb, Liubliana, Nova Gorica, Freiburg şi Stuttgart, unde va fi organizată Gala finală, între 9 şi 19 iulie. Marile câştiguri ale proiectului sunt considerate scrierea de noi texte, schimbul de impresii, cunoaşterea valorilor culturale şi spirituale ale fiecărei naţii în parte. Costurile totale sunt estimate la aproximativ 1 milion de euro. Primăria Craiova a participat cu 25.000 de lei. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite