Craiova: Bolnavii, încurcaţi de liberele din sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doljenii care au venit astăzi la Spitalul Nr. 1 au făcut cale înoarsă. Medicii de la ambulatoriile de specialitate nu lucrează de Ziua Muncii. Boala nu a ţinut cont de sărbători şi i-a împins pe olteni la spital.

În această dimineaţă, la 9.00, mai multe grupuri de oameni forfoteau în faţa Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, vrând să deschidă uşile. După ce au încercat să le forţeze, şi-au dat seama că acestea au de fapt lacătul pus.
„Este grevă şi în sănătate?”


Gheorghe Valeriu se uita nedumerit prin geamul spitalului. „Ce să întâmplă? Este grevă şi în sănătate?”, se întreabă bărbatul, din Craiova, un pensionar de 57 de ani. Îşi aprinde o ţigară. „Să mai mă liniştesc puţin, că sunt nervos. Medicul ortoped m-a consultat ieri, după care mi-a cerut să mă prezint azi, ca să îmi bandajeze mâna”, adaugă Gheorghe Valeriu. După 10 minute, se aşează pe un bondoc din faţa unităţii. Aşteaptă totuşi ca cineva să apară pe uşa spitalului. „Nu mă duc la Urgenţe, pentru că nu sunt în stare gravă. Dar de ce nu ne-au spus, domne’, că de 1 Mai nu se fac consultaţii, ca să nu mai batem degeaba drumul? Am mai dat şi bani pe bilete de RAT. Acum nu am de ales, mă întorc acasă. Vai de mama mea...”, încheie bătrânul.


A luat ocazie din Leamna


 Luminiţa Ştefan pare şi mai amărâtă. A plecat cu ocazie din Leamna încă de la 6.00, ca să nu întârzie la SJU şi să prindă un bilet de intrare la Clinica de Cardiologie. De câteva zile, simte dureri în partea inimii. Pentru că nu le-a mai putut suporta, s-a gândit că o vizită la un specialist nu strică. De cum s-a trezit, în această dimineaţă, şi-a aşezat o bucată de brânză într-un codru de pâine, pentru micul dejun, şi-a aruncat traista pe umeri, a pus mâna pe baston şi s-a dus la colţul străzii, sperând ca un şofer să o transporte la Craiova. „S-a îndurat unul de mine, că m-a văzut cocoşată. Nici nu i-am mai plătit, m-am făcut că uit şi am ieşit repede din maşină. Dar cine îmi zice mie acum de ce mă înţeapă inima?”, este nelămurirea Luminiţei Ştefan. Cu geanta de rafie pe braţ, bătrâna se văita că nu are noroc. „Mamă, da’ ia uită-te tu dacă este vreo hârtie lipită pe fereastră, poate o fi ceva anunţat. Or fi închis spitalul cu gripa asta porcină. Să fi ajuns şi la noi şi nu ne-a avertizat nimeni? Ia du-te, fetiţa mea, şi zi-mi şi mie, că nu mai îmi rezistă picioarele. Eu te aştept pe bancă.”, a mai spus bătrâna.  A oftat însă când am informat-o că nu este niciun afiş legat de vreo vacanţă sau gripă porcină. La cinci minute, femeia a părăsit curtea unităţii.


La Urgenţe se lucrează încontinuu


În schimb, la Unitatea de Primire Urgenţă (UPU), oamenii aşteptau la rând, pentru ca un specialist să le dea tratament pentru afecţiuni care se tratează, de obicei, la policlinică. Dr. Ligia Bazăverde ne-a explicat că 30 de persoane au ajuns la Urgenţe între 7.00-9.00, dar că era, la acea oră, la început de tură. Medicii recunosc faptul că, în perioada când la policlinică nu se munceşte, la Urgenţe este arhiplin. Cei mai mulţi olteni au ajuns la UPU cu probleme cardiace, cu tensiunea ridicată, cu luxaţii, entorse etc.
„Între 1-3 Mai, doctorii au vacanţă, însă Urgenţele  şi Camerele de Gardă ţin uşile deschise. Oltenii mai pot apela, în caz de nevoie, la numărul 112, pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite