Craciun in albul de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Cel care salveaza o viata, salveaza o lume intreaga", a scris cineva cu litere de-o schioapa pe zidurile Spitalului M.S. Curie (Budimex). Textul este preluat din Talmud si aici se potriveste cel mai

"Cel care salveaza o viata, salveaza o lume intreaga", a scris cineva cu litere de-o schioapa pe zidurile Spitalului M.S. Curie (Budimex). Textul este preluat din Talmud si aici se potriveste cel mai bine, pe holurile colorate mirosind a spirt si a frica de bisturiu, un loc in care durerea si lacrima sunt prezente la fiecare pas si la fiecare atingere. In saloanele albe, cu cate doua, trei paturi, pacientii asteapta cu infrigurare vizita medicala, pastilele, injectiile si... pe Mos Craciun. Unii au picioarele in ghips, prinse in tije cu suruburi, altii - mainile sau coloana. Varstele lor variaza intre 3 si 21 de ani. Cei mici sunt internati cu parintii. Din cand in cand, usile salii de operatii se dau in laturi facand loc carucioarelor care aduc copii operati. Tocmai iese o fetita de vreo 8 ani. Sta pe burta pentru ca operatia i-a fost facuta la coloana. E pansata la mijloc. S-a trezit din anestezie si o doare rau. Scanceste palid: ,Mami! Unde e mami?". Vede insa bradul impodobit si ramane uimita, uitand un moment de suferinta: ,Aaa, vine Mos Craciun si la noi? Ce bine!". Fetita va petrece atat Craciunul, cat si Revelionul pe patul de spital.
Brad impodobit ca alinare
"Lupta pentru viata nu se opreste nici o clipa, ne spune conf. univ. dr. Gheorghe Burnei. La noi vin cazuri foarte grave, durerea este enorma, atat pentru copii, cat si pentru parinti. Multi raman de Craciun tintuiti in ghips. Dar nu ii lasam sa fie tristi, le-am facut un brad, o sa vorbim cu Mos Craciun sa le aduca ceva, daca sunt cuminti. Si durerea o sa dispara, nimeni nu are voie sa mai planga!". Alti copii incearca sa mearga tinandu-se de ziduri, ajutati de asistente sau de mame. Cei mici, care nu constientizeaza, plang de ti se rupe sufletul. Cei mai mari strang din dinti si fac eforturi supreme ca sa stea in picioare si sa vada bradul. Fiecare dintre ei sufera de boli grave: scolioze, luxatii de sold, boala oaselor de sticla, fracturi de toate genurile.
"Il rog pe Mos Craciun sa-mi ia durerea!"
Andreea-Maria e o micuta craioveanca de doar 2 ani. Are o luxatie de sold congenitala si de Craciunul acesta va sta la spital ,cu mami". S-a imprietenit insa cu Dragos, un flacau nazdravan din Calarasi, care abia a fost operat la mana stanga. ,A cazut de pe batatorul de covoare atat de rau, incat a facut fractura deschisa", spune trista mama lui. ,Nu e cuminte deloc si uitati ce a patit. Acum il asteapta pe Mos Craciun la spital". In alt salon plange incetisor Lavinia. In urma cu doua zile a suferit o interventie chirurgicala extrem de complicata la piciorul stang. La mana dreapta are o branula pe unde asistenta ii injecteaza direct in vena calmante, vitamine sau antibiotice. Vena i s-a spart si o pata mare vinetie s-a intins spre cot in jos. ,Aoleu, ma doare tare!, geme stins fata, stergandu-si lacrimile cu palma. Simt ca nu mai pot! Cand o sa vina Mos Craciun o sa-l rog sa-mi ia durerea. Nu vreau dulciuri, nu vreau jucarii, nimic, nimic! Vreau sa nu ma mai doara si sa merg din nou! Atat!".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite