De Crăciun, Tudor Gheorghe îi va colinda din nou pe români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul a cântat pentru 40.000 de spectatori în ultimul an

Tot în această perioadă ne va mai colinda Gheorghe Zamfir, mâine, ora 19.00, la Sala Palatului. Tinerii vor petrece un Crăciun picant mâine, de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, la festivalul Bucharest Christmas Salsa.
- Cum va fi concertul dumneavoastră de Crăciun?
- Spectacolul meu din preajma Crăciunului, mai precis de pe 23 decembrie, sâmbătă, este ultimul din suita celor "Patru anotimpuri ale poeziei române". Îmbrac anotimpurile în haină simfonică. "Iarna simfonic" este ultimul dintre ele şi cuprinde cele mai alese poeme din literatura română despre iarnă, pornind de la cele cunoscute "Iarna pe uliţă" a lui George Coşbuc până la "Noapte de decembrie" a lui Alexandru Macedonski. Vor fi în acest spectacol şi colinde. Dar atâta monedă se bate şi s-a bătut pe colindele clasice care sunt foarte frumoase, aşa cum le-a cântat Hruşcă sunt absolut divine, dar ele se banalizează prin bagatelizarea lor. Tot felul de trupe şi artişti vin cu te miri ce orchestraţii care mai de care mai ciudate, care nu au nimic în comun cu muzica sacră şi auzindu-le mereu şi în taxi, în magazine şi pe stradă, parcă nu mai simţi frumuseţea lor. Spectacolul este gândit ca un concert simfonic în patru părţi. O introducere şi trei părţi. Nu se aplaudă. Nu există un cântec după care se aplaudă, apoi iar un cântec. Vor fi 15 minute în care se va lega o suită de trei-patru colinde, cu un cor academic şi orchestră simfonică, câteva populare, de exemplu un "Ziurel de ziuă" sau "Florile dalbe". Le vom auzi şi pe acestea, dar învăluite în această haină simfonică şi cu aportul unui cor academic, care are meritul să ne facă să ni se încreţească pielea pe noi.
- Reuşiţi să-i emoţionaţi de fiecare dată pe oameni. Care este secretul?
- Acum culeg roadele unei activităţi profesionale de peste 40 de ani, nu m-am jucat niciodată cu spectatorii mei, nu i-am minţit niciodată, pentru că ei ştiu că, neminţindu-i niciodată, la mine vin tocmai pentru că le propun cultura majoră. Nu putem să mergem în Europa cu furtişaguri de pe la ei, trebuie să mergem cu lucrurile esenţiale ale culturii româneşti. Mă cinsteşte această afluenţă a tinerilor la spectacolele mele. În proporţie de 70%, sunt tineri. Este un lucru formidabil şi nu am voie să dezamăgesc acest public.
- Cum faceţi ca muzica să nu devină o rutină?
- Temele pe care le propun eu sunt deosebit de variate. De exemplu, spectacolele mele "Singur cu chitara", şi, luându-l pe ultimul, "Mie îmi pasă", sau cele cu taraf, "Anotimpurile poeziei române simfonice", spectacol în acompaniament cu şapte preoţi, poezia închisorilor comuniste, cu "Iisus în celulă", cele mai frumoase poeme cântate cu un cor de copii de clasa a IV-a sau muzică uşoară, toate spun altceva. Eu încă mai am atât de multe lucruri de făcut, doar că nu mai am timp. O să mor şi nu mai pot să pun în practică toate ideile mele.
- Cât de mult s-a pierdut din semnificaţia Sărbătorilor de iarnă în prezent?
- Pentru mine sunt trei sărbători majore de la care nu am lipsit niciodată din ţară. Crăciunul, Paştele şi 1 Decembrie. În aceste trei zile, trebuie să fiu neapărat în România. Şi ţin post de fiecare dată, şi stau acasă de fiecare dată. De abia aştept să fac sarmale. Îmi place să gătesc şi eu. Mă laud că fac cele mai grozave sarmale...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite