VIDEO Cozmin Guşă: "Traian Băsescu este un Adi Mutu al politicii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Traian Băsescu, pentru mine, este un Adi Mutu al politicii: este foarte talentat, face foarte multe lucruri bune, dă goluri, câştigă alegeri, dar din când în când face nişte lucruri care îl aruncă fie într-o suspendare, fie într-o perioadă de black-out", a declarat Cozmin Guşă într-o discuţie cu jurnaliştii George Rădulescu şi Ion M. Ioniţă,

Cozmin Guşă a vorbit despre relaţia României cu Rusia, despre preşedintele Traian Băsescu şi despre liderii Opoziţiei.

Despre relaţia cu Rusia

Potrivit lui Guşă, după 1989 relaţia cu Rusia a fost marcată, în principal, de ostilitate, din mai multe motive, printre ele "complexul lui Ion Iliescu legat de marea putere de la Răsărit şi posibilitatea ca el să fie etichetat ca neocomunist".

"A urmat apoi o proastă înţelegere înţelegere a geopoliticii, mă refer aici la guvernarea sub preşedinţia lui Emil Constantinescu, urmată de o orientare prea pragmatică spre profit personal şi mă refer aici la perioada Adrian Năstase şi de o defecţiune la începutul primului mandat al lui Traian Băsescu, care a început excepţional din acest punct de vedere", a declarat Guşă.

Acesta a făcut şi deosebirea în privinţa gestionării relaţiei cu Moscova între România şi Bulgaria, pe de o parte, şi între Cehia, Polonia şi Ungaria, pe de altă parte, ţări care au aparţinut blocului comunist şi care au, în prezent, relaţii economice extraordinare cu Marea Putere de la Răsărit.

"Există un pattern cultural care a ajutat decisiv ţări ca Cehia, Polonia sau Slovacia şi nu a ajutat deloc ţări ca România şi Bulgaria. Există şi o identitate strategică care a fost impregnată de elitele post 89. Ori cum noi nu am avut elite post-decembriste nu am beneficiat de această identitate strategică, în special în relaţia cu Rusia", este de părere Guşă.

Vorbind despre relaţia cu Moscova, acesta a amintit câteva elemente cheie: vizita lui Traian Băsescu la Moscova la începutul primului său mandat, discursul ţinut la Washinton apoi în care acelaşi traian Băsescu îşi aduce aminte de Revoluţia din 1989, de anticomunism, şi vizita recentă a vicepreşedintelui american Joe Biden la Chişinău. 

"Să nu uităm că George Bush l-a îndemnat pe Traian Băsescu să facă prima vizită din mandat la Moscova. A făcut prima vizită la Moscova, a fost o înţelegere excepţională cu preşedintele Vladimir Putin, au schimbat numerele de telefoane mobile. Totul era bine, se prevedea posibilitatea unor joint-ventures pe calea gazieră, petroliferă şi de infrastructură. Şi apoi a făcut o vizită în Statele Unite, şi în faţa unei săli întregi şi-a adus aminte de 1989, de anticomunişti şi de Marea Neagră şi, bineînţeles, că atunci totul s-a gripat, deşi construise foarte bine la început de mandat.

Cred că acest moment i-a marcat primul mandat, pentru că o relaţie privilegiată cu Rusia ar fi însemnat foarte bune relaţii economice pentru România şi o putere factualizată a unui preşedinte-jucător. Dacă reuşea parteneriatul cu Putin, şi începuse foarte bine, era un om  foarte util nu pentru Rusia, ci pentru blocul euro-atlantic", a declarat Cozmin Guşă.

"Să ai la graniţa Uniunii Europe şi la graniţa Alianţei Nord-Atlantice un preşedinte care să aibe o relaţie privilegiată cu Moscova era o mană cerească. De asta spun eu despre Traian Băsescu că este un Mutu al politicii", a adăugat consultantul poltic.

Potrivit acestuia, relaţiile nostre cu Moscova sunt, în prezent, "mai mult decât îngheţate".

"Simbolistica faptului că vicepreşedintele SUA s-a dus la Chişinău, venind de la Moscova, şi neoprindu-se la Bucureşti este de natură să ne spună că, în continuare, Republica Moldova se află sub totalul control geopolitic al Moscovei, iar SUA au venit, prin această vizită, cu o recunoaştere a acestei situaţii", a mai declarat Guşă.

Despre partidele politice din România

"Partidele politice, la ora actuală, sunt într-un colaps nesemnalizat. Avem în partea de opoziţie, doi lideri care nu ştiu să facă politică decât la televizor şi care nu au făcut un lucru la care eu m-aş fi aşteptat: reformă internă", consideră Guşă.

Despre liderul social-democraţilor, Victor Ponta acesta a declarat că "a preferat să continue acelaşi joc păgubos pe care l-a făcut Mircea Geoană, dansând cu baronii de câte ori a avut nevoie pentru întărirea puterii personale şi neavând niciun plan pentru o reformă internă".

Puternic atacat este şi liderul liberalilor, Crin Antonescu, despre care Guşă spune că "în loc să avem atitudinea unui profesor de instorie ajuns la maturitate despre care s-ar fi putut bănui că a înţeles realităţile vieţii politice româneşti, avem un comportament cvasi-isteric de băbuţă care sare opărită de fiecare dată când i se pare că nu este respectată".

"Mesianismul cu care se înconjoară mă deranjează foarte tare", a adăugat acesta.

Avem doi lideri de carton care nu-şi recunosc găunoşenia şi care au făcut un pas politic care a dinamitat posibilitatea preluării puterii în 2012, prin crearea USL.

Cozmin Gusă este de părere că este prea devreme pentru crearea unei astfel de alianţe deoarece separat ambele atât PSD, cât şi PNL creşteau în ochii electoratului, fiind în opoziţie.

"Făcând această alianţă au deschis calea pentru o nouă forţă politică", este de părere Cozmin Guşă. "Prin crearea USL şi-au dinamitat posibilitatea de a deţine majoritatea. Asta e bine, pentru că nereformaţi nu trebuie să ajungă acolo", a agăugat acesta.

Ce crede Guşă despre liderii policii

Despre Traian Băsescu: "Traian Băsescu pentru mine este un Adi Mutu al politicii: este foarte talentat, face foarte multe lucruri bune, dă goluri, câştigă alegeri, dar din când în când face nişte lucruri care îl aruncă fie într-o suspendare, fie într-o perioadă de black-out"

Despre Adrian Năstase: "Prea lacom în inteligenţa sa"

Despre Victor Ponta: "Nu-i un prost"

Despre Crin Antonescu: "Un comportament cvasi-isteric de băbuţă care sare opărită de fiecare dată când i se pare că nu este respectată"

Urmăreşte aici înregistrarea discuţiei

Cine este  Cozmin Guşă:

S-a lansat în politica românească din postura de secretar general al PSD şi „mână dreaptă” a lui Adrian Năstase, atunci când acesta avea „pâinea şi cuţitul” puterii. Înainte de alegerile din 2004 a trecut în tabăra Alianţei D.A., punând serios umărul la câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Traian Băsescu.

Nu după mult timp, „a divorţat” şi de PD la a cărui şefie nu a reuşit să acceadă.

În 2008 s-a retras din politică, fiind, în prezent, consultant politic. "M-am retras din politică. Definitiv. Nu m-a crezut nimeni, în 2008, când am spus asta", a spus acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite