Cozmin Gușă: Administraţia Obama s-a uitat de la mare depărtare la țara noastră; România a fost neglijată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analistul politic Cozmin Guşă
Analistul politic Cozmin Guşă

Cozmin Gușă a declarat, marți seară, că alegerile din America ar putea fi importante pentru România doar dacă SUA își schimbă atitudinea și nu vor mai neglija România.

"Este important să privim pentru că ceea ce se întâmplă în America ar putea să influenţeze în sfârşit şi România, dar în mod evident influenţeză mersul geopolitic al lumii. Eu sunt mai puţin, să spunem, agitat decât alţii în ceea ce priveşte rezultatul votului. Spuneam acum un an că singura posibilitate pentru ca Obama să iasă sigur preşedinte este să îl aibă contra candidat pe Romney, un om mult sub potenţialul lui Barack Obama", a spus analistul politic la Realitatea Tv.

Guşă a precizat că pentru România importanţa alegerilor din SUA ar putea fi "crucială" doar în eventualitatea în care Statele Unite îşi vor schimba atitudinea şi nu vor mai fi un partener "pasiv" al ţării noastre, notează NewsIn.

"Pentru România importanța alegerilor ar putea să fie crucială doar în eventualitatea în care SUA îşi va schimba atitudinea. SUA sunt un partener pasiv al României, în sensul că nu participă la consolidarea statului nostru de graniţă al NATO. Din păcate administraţia Obama s-a uitat de la mare depărtare la România, poate şi din cauza crizei economice care a afectat întreaga planetă şi care l-a spus pe Obama în situaţia să îşi translateze interesele strategice în Pacificul de Sud, într-o zonă pe care ei trebuie să o păzească (...) şi România a fost neglijată", a punctat el.

Cozmin Guşă a mai spus că România ar avea nevoie, într-un parteneriat strategic, de investiții directe care să ne consolideze un statut de graniță.

"În mod evident de ce ar avea nevoie România într-un parteneriat strategic? Nu doar de încurajări, nu doar de convergenţa serviciilor secrete, sau a forţelor armate. Ar avea nevoie de investiţii directe productive care să ne consolideze un statut de graniţă, şi nu un statut de colonie, aşa cum îl avem din păcate", a opinat analistul.

"Şi astăzi Mitt Romney reprezintă această alternativă pentru mulţi, în schimb, o alternativă conservatoare, pe când Barack Obama ar reprezenta, chiar cu lipsa de performanţă pe care a avut-o, o variantă progresistă care influenţează şi Europa şi care poate să influenţeze şi România, dar nu atât de repede", a punctat el.

Fiind întrebat cine ar fi mai bun pentru România între Barack Obama şi Mitt Romney, analistul politic a spus că speră să fie Obama pentru că la primul mandat nu a fost pentru ţara noastră acel partener pe care îl visa.

"Sper să fie Obama, pentru că Obama va câştiga, dar sper să fie Obama pentru că la primul mandat nu a fost pentru România acel partener pe care eu îl visam", a conchis Cozmin Guşă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite