VIDEO Cozmin Guşă: ,,Iniţial, am fost interesaţi de INSOMAR”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
  Cozmin Guşă
Cozmin Guşă

Prezentăm în exclusivitate fragmente din interviul acordat ,,Adevărul" de Cozmin Guşă. Aflaţi cum vor să dezvolte cei doi investitori compania şi care este planul acestora pentru stingerea datoriilor societăţii către stat.

,,Adevărul": Ce v-a determinat să cumpăraţi acum PSV, o companie ale cărei datorii se ridicau, la 31 decembrie 2009, potrivit planului de reorganizare al lichidatorului judiciar, la peste 764 de milioane de lei (175 de milioane de euro), reprezentând peste 57% din totalul activelor?

Cozmin Guşă: Criza este o perioadă nenorocită, dare este şi perioada în care se pot face afaceri profitabile dacă te gândeşti la viitorul imediat. Ori, portofoliul Petromservice aşa cum este el în acest moment, e un portofoliu de afaceri foarte important pentru viitorul imediat dacă ne referim la partea de mass-media, analiză sociologică, prognoză geo-politică - unu; doi - la partea de construcţii civile şi industriale, respectiv infrastructură energetică şi trei - pentru că aşa aş împărţi portofoliul Petromservice - partea de exploatări miniere, care înseamnă Budureasa şi exploatarea de marmură din Kazakstan. Cam acestea sunt cele trei direcţii care pe noi ne-au interesat atunci când ne-am hotărât să achiziţionăm Elbahold (acţionar majoritar al PSV).

image

Pot să spun că, prin achiziţia Elbahold, în acest moment, Petromservice a devenit o afacere 100% românească. Dacă până acum era majoritară o cutie poştală din Cipru, în care nu ştiam ce s-a întâmplat, prin achiziţia de către o persoană juridică românească, care se supune legilor statului român, PSV-ul a devenit o afacere 100% românească, Elbahold este în România, am adus-o în România prin tranzacţia pe care am făcut-o, directorul şi secretarul Elbahold, cum se procedează la o ffshore-uri - nu am avut offshore-uri niciodată, nu sunt specialist în aşa ceva, dar am învăţat acum cum se procedează, cu ocazia încheierii acestei tranzacţii - sunt doi avocaţi români, onorabili, care activează în România, nemaifiind necesar să meargă în ţări străine pentru fel de fel de posibile activităţi.

image

Tranzacţia a început să ne intereseze în urmă cu vreo două - poate trei luni şi a pornit de la interesul meu şi al partenerului meu de a dezvolta o platformă de analiză şi prognoză nu doar sociologică, dar şi geopolitică pe structura Insomar. Şi, pornind de la asta şi văzând cât de încurcate sunt treburile la Insomar, care aparţine Petromservice, care este de fapt în reorganizare judiciară, am început să ne uităm mai cu atenţie la portofoliul de participaţii pe care îl are PSV, din toate domeniile, şi uşor, uşor, împreună cu partenerul meu care este Maricel Păcuraru - am hotărât că e foarte interesant pentru noi şi discuţiile s-au îndreptat apoi înspre achiziţie, văzând oportunităţi de bussines legate de Petromservice şi în acord cu expertiza noastră.

Ne-am împărţit apoi atribuţiile legate de Petromservice, eu preluând partea de portofoliu care înseamnă participaţiile minoritare sau majoritare în diferite trusturi de presă, în diferite platforme de Internet, agenţii de ştiri, analiză şi prognoză sociologică, în timp ce partenerul meu se va ocupa de partea de construcţii civile, industriale, infrastructură energetică, unde mai are activităţi şi are cunoştinţe. Acum, legat de exploatările miniere, acolo nu ne vom aventura, căutăm deocamdată partenerii potriviţi, cu experienţă internaţională. Dar, în orice caz, legat de exploatările miniere de la Budureasa şi din Kazakstan, vom acţiona în acord cu interesele strategice ale statului român pentru asemenea gen de investiţii, pentru că a trecut vremea aventurierilor în România, şi, dacă vreţi, şi în Europa, ca să nu mă duc mai departe.

Aţi făcut o radiografie financiară a PSV când aţi achiziţionat-o?

Cel puţin două lucruri sunt modificate faţă de planul de reorganizare judiciară pe care dumneavostră l-aţi consultat. Primul: nimeni din aşa-ziul ,,lot Vîntu" nu mai are sarcini executive în Petromservice, începând cu administratorul special Şupeală şi terminând cu directorul economic sau cu altcineva. Singura legătură s-ar putea să existe doar prin Liviu Luca, prin intermediul Asociaţiei Salariaţilor din Petromservice, care deţine încă 25% din Petromservice, în rest nimeni de acolo nu mai are dreptul în acest moment să opereze acolo.

Al doilea lucru pe care trebuie să-l ştiţi, şi vi-l spun în premieră, PSV s-a constituit, de asemenea, ca parte civilă, prin RVA - prin domnul Arin Stănescu - pentru recuperarea prejudiciului, acţionând în solidar în acest sens cu autorităţile statului român, apropo de prejudiciul care a fost cauzat PSV, şi, indirect prin PSV statului român. Şi, al treilea lucru pe care trebuie să-l ştiţi, nu mai există obligaţii către foştii sau actualii salariaţi, toate sunt plătite la zi. Acele sume foarte mari care au fost înregistrate la nivelul anului 2009 şi pe care ni le-aţi comunicat, nu mai există, ele au fost plătite de către PSV prin valorificarea unor active. În acest moment, mai există obligaţii către bugetul de stat, în primul rând. Oricum, aceste trei lucruri pe care le-am precizat sunt diferite faţă de planul de reorganizare despre care aţi vorbit.

Nu ne veţi spune suma cu care aţi cumpărat PSV?

Nu, nu vă voi spune suma, nu vă voi spune nici datele tranzacţiei. Vă spun doar că tranzacţia este definitivă şi irevocabilă, este consumată şi este imposibil pentru cineva de a a mai putea emite pretenţii. Pot să vă spun doar că am cumpărat Elbahold de la o altă companie din Cipru, care ne-a prezentat dovada că este deţinătorul Elbahold, restul detaliilor nu cred că sunt pentru folosinţa publică a unor eventuali competitori. Dar, repet, aceste informaţii, dacă sunt spre folosinţa autorităţilor statului cu interes legitim le vom pune la dispoziţie fără nicio problemă.


PSV, cumpărată în ziua reţinerii ,,lotului Vîntu"

PSV Company, fosta Petromservice, a fost cumpărată în dimineaţa de 7 noiembrie 2011, cu câteva ore înainte ca Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi directorii companiei să fie reţinuţi de procurorii Parchetului General pentru devalizarea societăţii. Dezvăluirea a fost făcută, ieri, pentru „Adevărul" de Cozmin Guşă (41 de ani), care deţine jumătate din acţiunile noii societăţi care a preluat fosta Petromservice. „Elbahold a fost cumpărată de Strategies - Research - Investments SRL, persoană juridică română. Acţionari: 50% - Cozmin Guşă, 50% - Maricel Păcuraru, administrator unic- Cozmin Guşă", a declarat Guşă.

Cozmin Guşă susţine însă că noul PSV, deţinut în proporţie de aproape 55% de societatea sa şi a lui Maricel Păcuraru, s-a constituit deja parte în dosarul în care s-a cerut arestarea ,,lotului Vîntu", pentru recuperarea prejudiciului, estimat de anchetatori la peste 83 de milioane de euro.

Întrebat de reporterii „Adevărul" dacă nu cumva această tranzacţie a fost făcută tot în beneficiul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Cozmin Guşă a negat cu vehemenţă. „Sunt numai speculaţii fără niciun fundament. Eu am îngheţat orice comunicare cu Sorin Ovidiu Vîntu de mai bine de un an şi jumătate", spune Cozmin Guşă.

Cum au ajuns banii la „lotul SOV"

Compania offshore Elbahold Limited deţinea aproape 55% din acţiunile PSV. Potrivit comisiei rogatorii transmise autorităţilor române de procurorii ciprioţi, beneficiarul real al Elbahold a fost, de la înfiinţare şi până în noiembrie anul acesta, Liviu Luca, compania fiind deţinută de un alt off-shore, înfiinţat la 11 septembrie 2006, tot de Liviu Luca.

Elbahold a preluat în 2005 pachetul majoritar de acţiuni al Petromservice, cu puţin peste 45 de milioane de lei (12 milioane de euro), care ar fi fost plătiţi în două tranşe. Trei ani mai târziu, Petromservice a vândut către Petrom activitatea de servicii petroliere cu 323 de milioane de euro, bani care ar fi ajuns, potrivit procurorilor, la SOV şi Luca.

Rămâneţi pe adevarul.ro. În câteva minute, imagini VIDEO din timpul interviului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite