Cowboy-ii României vor să oprească livrările de lapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crescătorii care deţin între 1 şi 3 vaci cer subvenţii de 300 de lei pe cap de animal Sindicaliştii şi membrii asociaţiilor de crescători de vite au venit ieri, la Bucureşti, pentru a

Crescătorii care deţin între 1 şi 3 vaci cer subvenţii de 300 de lei pe cap de animal

Sindicaliştii şi membrii asociaţiilor de crescători de vite au venit ieri, la Bucureşti, pentru a cere subvenţii agricole în favoarea fermelor mici, cu mai puţin de trei vaci. Ei ameninţă că vor opri producţia, ceea ce ar însemna dispariţia a 80% din laptele livrat centrelor de colectare.

Principala solicitare a protestatarilor se referă la acordarea unei subvenţii pe cap de animal de 300 de lei, în cazul fermierilor care au cel mult două animale. Preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, Costel Caraş, consideră că este o <> lipsa acestor subvenţii, pentru că fermele cu 1-2 animale reprezintă 93,12% din totalul celor existente în România.

De asemenea, pentru crescătorii de bovine de rasă, sindicaliştii cer un sprijin financiar de 1.000 de lei pe cap de animal. Totodată, sindicaliştii vor ca Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) să efectueze plăţile în cel mult 30 de zile de la depunerea dosarului.

Metodologie nouă pentru cota de lapte

Sindicaliştii mai solicită şi clarificarea activităţii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în privinţa crotalierii animalelor. În ceea ce priveşte cota de lapte, sindicaliştii cer eliminarea reţinerii de 30% la vânzarea de cotă, dar şi modificarea metodologiei.

Astfel că fermierilor care realizează sub 70% din cotă ar trebui să nu li se diminueze acest drept, aşa cum prevede legea în prezent, ci ei să fie penalizaţi doar dacă obţin sub 45% din cotă.

Şefii ministerului nu dau "declaraţii cu cifre"

Preşedintele Agrostar, Ştefan Niculae, a anunţat că pichetele vor continua şi în zilele următoare. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Gheorghe Albu, a declarat că o comisie alcătuită din reprezentanţi din MADR, Autoritatea Veterinară şi APIA va analiza solicitările sindicaliştilor.

"Ne dorim să rezolvăm toate revendicările, dar trebuie să găsim o cale să armonizăm legislaţia noastră cu cea europeană. I-am invitat şi pe reprezentanţii sindicaliştilor să facă parte din această comisie, să găsim împreună o soluţie", a spus Albu.

În ceea ce priveşte cererea sindicaliştilor de majorare a subvenţiilor acordate în sectorul zootehnic, Albu a precizat că <> .

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite