Covasna repopulează pădurea cu mierle

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Păsările crescute de Asociaţia "Rara Avis" vor fi eliberate în împrejurimile oraşului Sfântu Gheorghe. Împrejurimile municipiului Sfântu Gheorghe vor fi populate cu mierle de apă,

Păsările crescute de Asociaţia "Rara Avis" vor fi eliberate în împrejurimile oraşului Sfântu Gheorghe.

Împrejurimile municipiului Sfântu Gheorghe vor fi populate cu mierle de apă, cunoscute şi sub numele de pescărelul negru. Iniţiativa aparţine unei asociaţii de protecţie a păsărilor din Sfântu Gheorghe. Preşedintele Asociaţiei "Rara Avis", Kelemen Laszlo, spune că mierlele de apă au dispărut de aproape patru ani din judeţul Covasna, ultimele exemplare fiind văzute în 2004, în apropierea staţiunii Sugas-Băi.

Kelemen Laszlo, unul dintre membrii asociaţiei "Rara Avis", spune că mierlele au dispărut deoarece turiştii le-au invadat habitatul natural. Oamenii au îndepărtat păsările sălbatice cu zgomotele şi mizeria lăsată pe albiile râurilor de munte.

De aici şi necesitatea implementării acestui proiect: "Repopularea judeţului cu mierle de apă este deosebit de importantă, în condiţiile în care în România mai există doar aproximativ 1.000 de exemplare, iar în Ungaria sunt confirmate doar trei perechi!".


Prima pereche a fost adusă anul trecut


"Asociaţia noastră a pus la punct acest proiect, care se desfăşoară pe durata a 5-6 ani. Mi-a venit această idee după ce, în copilărie, mă jucam lângă pădure, unde era un pârâu şi îmi plăcea să mă uit cum caută mâncare sub apă pescărelul negru.

Mai târziu, când am început să facem monitorizarea păsărilor din judeţul Covasna şi am ajuns la mierlele de apă, am observat că acestea au dispărut din împrejurimile municipiului Sfântu Gheorghe", ne-a explicat preşedintele Asociaţiei "Rara Avis" cum s-a născut proiectul repopulării zonei cu mierle de apă. Şi nu a fost uşor: după trei ani de monitorizare, a fost găsit un loc mai retras unde a fost adusă anul trecut o pereche de păsări.

"Am văzut mierlele în decursul verii, dar nu am reuşit să observăm dacă au clocit şi dacă au avut pui. Rezultatul îl aşteptăm anul acesta, dar suntem convinşi că vom reuşi să le înmulţim în zonă. Acest lucru este dificil, deoarece, pe timpul iernii, puii migrează mai sus sau mai jos pe albia pârâului, unde se formează ochiuri de apă şi unde găsesc mai uşor hrana", ne spune Kelemen.


Ce este pescărelul negru?


Mierla de apă sau pescărelul negru (cinclus cinclus - lat.) este o pasăre care, la maturitate, nu depăşeşte 18-19 cm. Se întâlneşte în tot lanţul Carpaţilor, în preajma râurilor repezi, în zona corespunzătoare pădurilor de conifere şi de amestec.

Coloritul corpului este negru-cenuşiu, cu o pată mare albă pe piept şi guşă. Cuibul şi-l plasează, bine ascuns, sub bolovanii malurilor, în crăpături de stânci, după cascade şi, excepţional, în timpul marilor inundaţii, în arbori, la mai mulţi metri înălţime. Femela depune până la cinci ouă albe, prin aprilie, pe care le cloceşte timp de 16-17 zile. De regulă, mierlele de apă cresc două generaţii de pui pe an. În căutarea larvelor acvatice, cu care se hrăneşte, merge adesea pe fundul albiei râului.

Pentru a nu fi aruncată la suprafaţa apei, datorită densităţii mai mici a corpului, ţine aripile puţin desfăcute spre a fi apăsată în jos de curentul apei. Iarna coboară în zonele de şes ale râurilor, fără a migra din ţară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite