Cotizanţii la pensia privată nu îşi pot pierde banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legiuitorii au avut grijă să evite un nou caz FNI, iar investiţiile participanţilor pot fi monitorizate Pe forumuri şi în studiile de piaţă care au început să apară se arată

Legiuitorii au avut grijă să evite un nou caz FNI, iar investiţiile participanţilor pot fi monitorizate

Pe forumuri şi în studiile de piaţă care au început să apară se arată îngrijorarea viitorilor participanţi faţă de siguranţa sistemului. Materialul de faţă încearcă să vă explice prevederile legale care limitează falimentele şi posibila dispariţie a unui administrator cu banii contribuabililor.

La pensiile private obligatorii, al căror start se dă în mai puţin de o săptămână, participă angajaţii cu vârsta de până în 35 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii (Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare).

Vor cotiza, în mod opţional, angajaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii.

Ceea ce este important de ştiut de către scepticii sistemului este faptul că suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.

Participanţii vor fi informaţi anual despre randament

Administratorul trebuie să informeze participantul, în mod gratuit, despre activul personal, respectiv numărul de unităţi de fond şi valoarea acestora, precum şi despre situaţia sa ca administrator al fondului.

De asemenea, este obligat să transmită, în termen de 10 zile calendaristice, orice informaţie relevantă privind schimbarea regulilor schemei de pensii private, să pună la dispoziţia participantului declaraţia privind politica de investiţii, conturile şi rapoartele anuale.

În cazul în care solicitaţi informaţii suplimentare privind participarea la fondul respectiv de pensii, în afară de informările la care aveţi dreptul şi pe care administratorul este obligat să le furnizeze în mod gratuit, administratorul este obligat, contra cost, să le ofere. Cuantumul tarifului pentru aceste servicii la cerere nu poate depăşi costul efectiv al punerii la dispoziţie a informaţiilor. Tariful serviciului se stabileşte anual de către CSSPP.

În cazul în care un angajat doreşte să se transfere la un alt fond de pensii, poate face acest lucru, dar trebuie să înştiinţeze (o notificare scrisă) administratorul fondului anterior de pensii şi să îi transmită o copie a actului de aderare la noul fond.

Calitatea de participant la vechiul fond de pensii încetează la data la care se realizează transferul, iar calitatea de participant la noul fond de pensii începe la aceeaşi dată.

La noul administrator se transferă activul personal net existent în contul participantului la data solicitării transferului, diminuat cu penalitatea de transfer, dacă se percepe această penalitate. Dacă transferul la un nou fond se realizează mai devreme de 2 ani de la data aderării la fondul anterior, administratorul acestui fond poate percepe penalităţi de transfer.

Dacă transferul la un nou fond se realizează după 2 ani de la data aderării la fondul anterior, administratorul fondului de pensii care transferă activul personal al participantului nu va percepe penalităţi de transfer. Valoarea penalităţilor este menţionată în prospectul schemei de pensii administrată privat. Limita maximă a penalităţii este stabilită de către CSSPP.

În cazul schimbării locului de muncă, domiciliul sau reşedinţei într-o altă ţară, angajatul poate opta între a plăti în continuare contribuţiile la un fond de pensii din România sau a plăti contribuţiile la un alt fond de pensii aflat pe teritoriul ţării respective, dacă aceasta nu contravine legislaţiei acestei ţări.

Banii contribuabililor se convertesc în unităţi de fond

Fiecare participant are un cont individual în care se virează contribuţiile şi transferurile sale de disponibilităţi. Contribuţiile şi transferul de lichidităţi băneşti la un fond de pensii se convertesc în unităţi de fond în maximum două zile lucrătoare de la data încasării acestora.

Veniturile administratorului fondului la care participaţi se constituie din comisioanele de administrare încasate de la participanţii la acel fond, penalităţile de transfer în cazul în care transferul participanţilor are loc mai devreme de 2 ani de la data aderării la fondul precedent, tarifele percepute pentru servicii la cerere (informaţiile suplimentare pe care le soliciţi administratorului, pe lângă informările furnizate de către acesta în mod gratuit).

Administratorul utilizează aceeaşi metodă de calcul şi de percepere a comisioanelor pentru toţi participanţii la acelaşi fond de pensii. Comisionul de administrare este stabilit în contractul de administrare ai cărui termeni sunt descrişi în prospectul schemei fondului respectiv. Comisionul poate fi redus prin decizie a administratorului.

Dreptul la pensia privată se deschide de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă în sistemul public.

Autorizaţie retrasă, la mai puţin de 50.000 de contribuabili

Retragerea autorizaţiei unui fond de pensii administrat privat se face în cazul în care se constată scăderea numărului de participanţi şi menţinerea acestuia sub minimul legal (50.000 de participanţi) timp de un trimestru. În acest caz, participanţii trebuie să aleagă, în termen de 90 de zile, un alt fond de pensii administrat privat în vederea transferării activelor personale la acel fond. CSSPP anunţă public participanţii la acel fond de pensii despre necesitatea de a adera la un alt fond de pensii, în termen de 90 de zile calendaristice.

Elemente de siguranţă ale sistemului:

-chiar dacă un administrator dă faliment, participanţii la acel fond de pensii sunt transferaţi la alt fond şi îşi primesc contribuţiile în valoare egală cu cât au cotizat, minus comisionul

-contribuţiile la fondurile de pensii sunt garantate prin Fondul de Garantare, societate monitorizată de către CSSPP

-arbitrul pensiilor poate retrage autorizaţia unui fond de pensii administrat privat dacă acesta are mai puţin de 50.000 de participanţi

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite