Cota unică se clatină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

altceva: introducerea impozitului de 16% a dus la scăderea, în 2005 faţă de anul anterior, cu 1% din PIB a sumelor obţinute din impozitarea veniturilor personale şi ale firmelor.În plus, un

altceva: introducerea impozitului de 16% a dus la scăderea, în 2005 faţă de anul anterior, cu 1% din PIB a sumelor obţinute din impozitarea veniturilor personale şi ale firmelor.
În plus, un studiu al Fondului Monetar Internaţional (FMI) arată că, după adoptarea cotei unice, ponderea deţinută de impozitul pe venit în formarea Produsului Intern Brut a scăzut de la 3% în 2004, la 2,3% în 2005, iar cea a impozitului pe profit s-a redus la 2,4% din PIB, în 2005, faţă de 2,7%, în 2004.
Unul din foştii miniştri de finanţe spune chiar că, per total, bugetul ar fi pierdut un miliard de dolari din cauza aplicării cotei unice. În consecinţă, atât specialiştii FMI, cât şi analiştii economici autohtoni consideră această măsură ca fiind una nesustenabilă.
Fie se va renunţa în câţiva ani la cota unică, fie aceasta va fi dublată de alte măsuri, ce vor avea drept efect creşterea veniturilor la bugetul statului.
Citiţi în Finante

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite