Coşuri de gunoi făcute din butoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită acestor recipiente din material plastic, o comună sălăjeană a devenit mult mai curată Primarul din Sânmihaiu Almaşului a montat 64 de butoaie pe post de coşuri de gunoi. El

Datorită acestor recipiente din material plastic, o comună sălăjeană a devenit mult mai curată

Primarul din Sânmihaiu Almaşului a montat 64 de butoaie pe post de coşuri de gunoi. El crede că astfel oamenii vor învăţa să renunţe la deşeuri în mod civilizat.

Edilul Cornel Lung a montat în comuna Sânmihaiu Almaşului, în luna aprilie, 64 de butoaie pentru murături pe post de coşuri de gunoi. Toată "floarea" Primăriei Sânmihaiu Almaşului a susţinut proiectul. Ideea a fost preluată acum şi de edilul comunei Hida.

Cantitate dublă de gunoaie strânse

"E mai ieftin şi totodată am dat de lucru echipei de la Salubritate. Investiţia este mică, fiindcă am plătit doar ţeava de susţinere a coşurilor. Butoaiele le-am luat de la o firmă care, oricum, le dădea la reciclare. Mâna de lucru pentru montarea ţevilor şi instalarea butoaielor nu a împovărat financiar primăria, pentru că am folosit echipa de la Salubritate, care nu prea avea activitate", ne-a mărturisit primarul din Sânmihaiu Almaşului.

El spune că aceste coşuri s-au montat din 50 în 50 de metri, iar pe Drumul European E81, distanţa între aceste recipiente este de 70 metri. "Dacă până la montarea butoaielor din plastic era suficientă o remorcă de 5 tone pentru un traseu, acum, pe aceeaşi distanţă este nevoie de două remorci de acelaşi tonaj", mai spune primarul Cornel Lung.

Metodă antifurt

Localnicii sunt mulţumiţi de noile lor "coşuri de gunoi". În două luni de când au fost montate aceste butoaie, comuna lor este mult mai îngrijită.

"Acum, de jenă că îi vorbeşte satul, oamenii folosesc coşurile. Înainte, copiii mâncau biscuiţi pe drumul către şcoală şi aruncau ambalajele pe stradă. Acum aruncă la coş orice hârtie. Nu toată lumea se conformează… E greu să înveţi omul. Dar ne luptăm să îi educăm. Şi, mai de jenă, mai de nevoie, aceste coşuri atipice şi-au găsit utilitatea", a mai spus Lung.

Primarul din Sânmihaiu Almaşului a avut, la început, probleme cu hoţii de butoaie. "La puţin timp după ce am montat coşurile, acestea au început să dispară. Şase butoaie au dispărut. Atunci, a trebuit să găsesc o metodă prin care să stopez aceste furturi. Aşa că am găurit toate butoaiele pentru gunoi", ne explică Lung. În felul acesta, nimeni nu mai este interesat de ele, iar apa provenită de la ploile căzute se scurge prin găuri.

Colectare selectivă

Primarul din comuna Sânmihaiu Almaşului are şi alte idei pentru un mediu mai curat. El a amplasat două containere din plasă de sârmă, de un metru pe un metru, pentru colectarea sticlelor de plastic. "Am rezolvat într-un fel şi această problemă. Altfel, ne îngropam în sticle din plastic. Oamenii sunt şi ei mulţumiţi că au unde să ducă

PET-urile care le ocupau o groază din spaţiul din gospodărie", a mai spus Lung. Edilul vrea ca în perioada imediat următoare să monteze în comuna pe care o administrează alte butoaie pe post de coşuri de gunoi. "Am văzut că ideea înfiinţării acestor coşuri pentru gunoi a fost eficientă. Avem în plan montatea altor 100 de coşuri. Ideea noastră a fost preluată şi de Primăria din Hida", a explicat primarul.


64 de butoaie

- de murături au fost amplasate pe post de coşuri de gunoi la Sânmihaiu Almaşului

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite